Etelä-Karjala ei panikoi - "Venäläisten kulutuksen romahtamista on liioiteltu"

Lappeenrannan ja Imatran yrittäjille Venäjän talouskriisi ei tullut yllätyksenä.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo, ettei paniikkiin ole syytä, vaikka venäläisten ostovoima onkin selvästi pienentynyt.  

– Viimeisen puolentoista vuoden aikana ja erityisesti tänä syksynä on menty alaspäin. Erikoistavarakaupan puolella on loppuunmyyntejä useissa yrityksissä.  

Lopetettujen ja lopettamassa olevien yritysten palkkalistoilla on kymmeniä ihmisiä, joten vaikutukset työpaikkoihin ovat merkittäviä.  
Vaikka kivijalkakauppojen tilanne on huonontunut, markettiostoksia tehdään edelleen, Peltonen huomauttaa.  

– Katsomme tulevaisuuteen optimistisesti. Olemme tottuneet toimimaan naapurimaan kanssa. Kriisejä on ollut aiemminkin, ja niistä on aina toivuttu.  

Venäjän joulu on arvoitus  
  
Samaa mieltä on myös lappeenrantalaisen kauppakeskus Gallerian päällikkö Sari Mustapää. Hänen mielestään Venäjän kaupan romahtamista on liioiteltu mediassa.  

– Tax-free-ostot ovat vähentyneet mutteivät loppuneet. Invoice-kauppa, jossa arvonlisäverot saa takaisin seuraavalla Suomen-reissulla, on jopa kasvanut.  

Mustapää kertoo odottavansa jännityksellä venäläistä joulua, jota vietetään 7. tammikuuta.  

– Normaalisti meillä on ollut kaksi joulusesonkia, suomalainen ja venäläinen. Tällä kertaa en osaa ennustaa, miten käy.  

Kaikkea ei Etelä-Karjalassakaan ole rakennettu venäläisten kuluttajien varaan. Mustapää korostaa, että Gallerian perusasiakkaat tulevat lähialueilta.  

– Onhan Venäjän tilanne ikävä. Se on sama kuin jos Suomessa työntekijät saisivat yhtäkkiä vain puolet palkasta käteen.  

Lue myös:

    Uusimmat