Tavissulhanen ei kiinnosta Ruotsin mediaa

Kuva: Lehtikuva

Ruotsissa häähumu prinsessa Victorian ja hänen tulevan puolisonsa Daniel Westlingin ympärillä jatkuu.

Nyt arvaillaan häiden yksityiskohtia, kuten häävieraita ja sitä, kuka saa kunnian suunnitella morsiamen häämekon.

Toisaalta paikalliset iltapäivälehdet ovat jo julistaneet, ettei nuoripari pahemmin kiinnosta tämän päivän ruotsalaisia. Toista oli 33 vuotta sitten, kun Kaarle Kustaa ja Silvia valloittivat palstamillimetrejä. Tänä päivänä julkimomaailman kunkut ovat lehtien mielestä Angelina Jolie ja Brad Bitt.

Keskustelua on virinnyt myös siitä, oliko tämä Victorian ns. "tavisvalinta" oikeasti osoitus monarkian arkipäiväistymisestä ja demokratiasta.

Joidenkin mielestä Victoriaa tulisi yhä sääliä: joutuihan hän odottamaan seitsemän pitkää vuotta voidakseen viimein pyytää isältään sekä maan hallitukselta lupaa kihlautua. Tämä ei monen mielestä ole inhimillistä, edes siniveriseen sukuun syntyneelle. Toisten mielestä taas lopputulema on itse prosessia tärkeämpi: Victoria sai kenet halusi, ja Ruotsille tulee roppakaupalla positiivista huomiota.

Iltapäivälehti Aftonbladetin kyselyn mukaan 30 prosenttia ruotsalaisista uskoo, että häät voivat jopa auttaa kääntämään Ruotsin talouden kriisistä kasvuun.

Päivälehdet eivät lämpene

Ruotsin suurimmat päivälehdet eivät pääkirjoituksissaan lämpene tulossa oleville kuninkaallisille häille. Riippumaton liberaali Dagens Nyheter katsoo, että tapahtuma vie Ruotsin askeleen kohti tasavaltaa.

Lehden mukaan Ruotsilla on syytä olla ylpeä demokratiastaan, avoimuudestaan ja tasa-arvoisuudestaan.

-Eilen tämä ylpeys koki kolahduksen. Me saimme muistutuksen siitä, ettei maan johto ole kovinkaan demokraattinen. Valtionpäämme syntyy virkaansa, eikä häntä valita siihen. Tehtävä on elinikäinen, ja sen haltijaa pidetään yhtenä lenkkinä pitkässä hallitsijoiden ketjussa, lehti suomi.

Lehti huomauttaa, että kruununprinsessa Victoria on vuosikausia elänyt yhdessä miesystävänsä kanssa kuten muutkin nuoret. Yksityistilaisuuksissa miesystävä on saanut olla mukana, mutta virallisesti häntä ei ole ollut olemassakaan.

Nyt kun lupa kihlaukseen on tullut sekä isältä että Ruotsin hallitukselta, "herra Daniel Westling" voidaan vetää esiin julkisuuteen.

Maltillista kokoomusta lähellä oleva Svenska Dagbladet puolestaan kirjoittaa, että "Victorian ja Danielin erilainen tausta tekee heidän avioliitostaan uraauurtavan tasa-arvoisen ja modernin".

- Kun naiset eivät saa päättää omasta elämästään ja avioliitostaan, nimitämme sitä vanhakantaiseksi patriarkaaliseksi kulttuuriksi. Kun kyse on Victoriasta, sitä sanotaan monarkiaksi, huomauttaa riippumaton liberaali Sydsvenskan-lehti.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat