Mainos

Tavarataivaat ja dingelidongit ovat kaukana Valamon luostarin joulusta

Valamon luostari on jouluna täynnä vieraita. Luostarin kymmenkunta munkkia ei lahjaparaateista ja hössötyksestä perusta.

Valamon munkin joulu alkaa viimeistään 15. päivä marraskuuta, jolloin alkaa joulupäivään asti kestävä paasto.

– Jouluaatto on meillä ortodokseilla ja varsinkin täällä luostarissa paastopäivä. Eli täällä luostarissa on luonnostaan hyvä, että me pysytään erossa tuosta jouluhässäkästä ja kaikesta kaupallisuudesta. Voidaan keskittyä täällä tähän olennaiseen, mitä joulu syvimmillään siten on, isä Joona toteaa.

– Aamuin illoin saa keskittyä rukouselämään ja jää se maailman niin sanottu turhuus vähemmälle.

Valamon munkit valmistautuvat jouluun yksinkertaista ja askeettista elämäntapaa noudattaen. Toki siviiliasioita on joskus hoidettava luostarin ulkopuolellakin ja silloin tavarataivaat ja dingelidongit vyöryvät päälle.

– Olen itse ollut täällä luostarissa neljä vuotta. Kun käy asioilla tuolla maailmanpuolessa, niin sen ahdistuksen huomaa eri tavalla tai siis uudella tavalla, isä Joona kertoo.

– Sen todella huomaa, eli se kiire ja kaikki.

Valamossa joulu alkaa varsinaisesti jouluaattoiltana yöpalveluksella kello 22.

– Jouluna meillä on kuitenkin yksi ilta, eli joulupäivän ilta, jolloin meillä ei ole palvelusta ollenkaan. Se tuntuu pelkästään sen takia juhlalliselta, kun on yksi ilta täysin vapaa, vaikka jumalanpalvelus on se tärkein asia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.