Taukopaikan jäteastia on puolillaan kotiroskia

Maanteiden levähdysalueiden jäteastiat ovat tulvillaan niihin kuulumatonta kotitalousjätettä. Selvitysten mukaan puolet jätteestä on peräisin ihmisten kotoa.

-Ihmiset pitävät roskapönttöjä yleisinä roskiksina, joihin voi tuoda omat kotiroskansa. Onneksi suurien käytöstä poistettujen esineiden, kuten sohvanraatojen ja rikkinäisten televisioiden tuonti levähdysalueille on vähän rauhoittunut, sanoo ympäristöasiantuntija Anita Airaksinen Kaakkois-Suomen tiepiiristä.

Tiepiiri on laskenut, että roskaamisesta tulee sille kymmenientuhansien eurojen ylimääräiset kustannukset vuosittain.

Taistelu roskaamista vastaan on työlästä. Airaksinen kertoo, että ihmisten käytöksessä ei juurikaan ole muutosta vuodesta 2004, jolloin asiaa edellisen kerran tutkittiin.

Roskaamisen vähentämiseksi on kokeiltu mm. eräänlaisia sulkuristikoita jäteastioiden suulle, mutta silloin roskapussit on jätetty maahan tai ristikko rikottu. Pahimmilta paikoilta roska-astiat on jouduttu kokonaan poistamaan. Kaakkois-Suomessa on kokeiltu myös kameravalvontaa, jonka tulokset valmistuvat pikapuoliin.

Airaksinen on huomannut, että lehtikirjoittelu ja muu median huomio rauhoittaa roskaamista aina hetkeksi. Kun asia väistyy lehtien palstoilta, sama meno jatkuu.

Itäkuskit tienposkessa tarpeillaan

Oman ongelmansa teiden varsien roskaamiseen tuovat itäliikenteen rekat. Pahimpien rekkajonojen kohdalla ympäristö on ollut pakko siivota viikoittain. Jonossa nököttävät rekkakuskit käyvät tarpeillaan tienvarsilla, ja esimerkiksi Imatralla on noussut huoli pohjaveden saastumisesta ulosteiden vuoksi.

-Ongelman ratkaisemiseksi pitää miettiä siirrettävien käymälöiden ja ylimääräisten jäteastioiden sijoittamista tienvarsille. Venäläisiä rekkamiehiä voidaan myös valistaa ympäristön huomioon ottamisesta kertovilla esitteillä, miettii Airaksinen.

Tiepiiri joutui kesän aikana poistamaan parkkialueen Luumäeltä ja valtatie 26:n varrelta väärinkäytösten ja häiriöiden vuoksi. Luumäen tapauksessa parkkipaikan läheisyydessä oli kesämökkejä, joista yhden halkovajaa käytettiin toistuvasti jonottajien käymälänä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat