Taudit jylläävät hellekesän jälkeen

Monella työpaikalla on jo otettu tuntumaa syksyn flunssakauteen - nenät niiskuvat, sairauspoissaoloja ilmenee ja pöpöt leviävät. Flunssa- ja influenssakausi alkaa perinteisesti syksyllä lomien päätyttyä.

- Ainakin meidän potilasaineistossa on huomattu, että viimeisen viikon aikana on ollut selvästi aiempaa enemmän hengitystieinfektioita, joihin on liittynyt korkeaakin kuumetta. Lisäksi potilailla on ollut päänsärkyä, yskää, tukkoisuutta ja väsymystä sekä lihassärkyä, kertoo yleis- ja työterveyslääkäri Matti Lehtovirta Espoon Leppävaaran Terveystalosta.

Alkusyksyn flunssakauden alkaminen liittyy todennäköisesti siihen, että ihmiset ovat palanneet lomilta työpaikoilleen. Paljon ihmisiä samoissa tiloissa on otollinen ympäristö tautien leviämiseen. Myös koulujen alkaminen sekä päiväkotien täyttyminen kesän jälkeen lisäävät tautien leviämistä.

- Aina kun on ihmisiä paljon tekemissä toistensa kanssa, virustaudit leviävät helposti, Lehtovirta sanoo.

Sikainfluenssaakin odotetaan tänä vuonna

Flunssa sekä sitä kovaoireisempi influenssa ovat melko vaarattomia sairauksia, jotka kuitenkin yleisyytensä vuoksi aiheuttavat merkittäviä kustannuksia työpaikoilla. Tautien leviämistä on helppo estää perustoimin.

Käsienpesu on flunssan torjuntatapa numero yksi. Myös kättelyä flunssaisen henkilön kanssa tai flunssaisena kannattaa välttää. Tartuntoja estää myös kasvojen koskettelun, kuten nenän kaivamisen ja suun tai silmien kädellä koskettelun välttäminen.

Myös kausi-influenssarokotteen ottaminen estää sairastumista ja lisää vastustuskykyä.

- Sikainfluenssan osalta tilannetta tarkkaillaan edelleen. Pandemiatilanne on julistettu olevan ohi, mutta tartuntoja on ennustettu esiintyvän tänäkin vuonna, Lehtovirta kertoo.

Ilmastointia käytettävä järkevästi

Lehtovirta ei usko, että säillä olisi suurta merkitystä flunssatartuntojen syntyyn.

- Tietysti voi olla, että nämä helteet ovat voineet laskea jo muutenkin perussairaiden ihmisten yleiskuntoa ja vastustuskykyä. Tällöin he voivat sairastua helpommin tavallisiinkin flunssasairauksiin.

Sää on edelleen lämmin, ja varsinkin monella työpaikalla tai autossa ilmastointi puhaltaa täysillä. Helpottava viilennys voi kuitenkin tuoda mukanaan myös terveysvaivoja.

- Se, että mennään hyvin viileästä ilmasta kuumaan, aiheuttaa ainakin hengitystieoireita. Se ärsyttää keuhkoputkia erityisesti silloin, jos on hengitysteiden perussairauksia tai herkkyyksiä. Monesti itsestänikin tuntuu, että monessa paikassa lämpötilaero on liian suuri, yleis- ja työterveyslääkäri Matti Lehtovirta.

Kovaa puhaltavan ilmastoinnin veto käy myös silmiin ja lihaksiin.

Lääkäriin ei kannata lähteä nuhan takia

Lehtovirta arvelee, että nyt monessa paikassa jyllää ihan tavallinen nuhakuume eli flunssa. Sen vakavampaa muotoa influenssaa esiintyy loppuvuodesta ja alkukeväästä.

Flunssa ja lievä influenssakin hoituvat pääosin kotikonstein.

- Jos tauti alkaa pitkittyä tai oireet on poikkeuksellisen rajuja tai muuten poikkeavia, kannattaa kuitenkin hakeutua lääkärin hoitoon. Myös taudin jälkeen tuleva kuumepiikki tai muu poikkeava oire kannattaa ottaa vakavasti, sillä kyse voi olla uudesta jälkitaudista, Lehtovirta sanoo.

Lehtovirta korostaa kuitenkin, että tavallisen flunssan oireiden tai lievän kuumeen takia ei kannata lähteä heti lääkäriin.

- Odotushuone on helppo paikka saada tartuntoja, kun siellä on paljon sairaita ihmisiä samassa tilassa. Kotona kannattaa kuulostella tilannetta, levätä, nauttia hieman kuumelääkettä sekä riittävästi nestettä.

Kuumeisena tai puolikuntoisena ei kannata myöskään mennä töihin, sillä tauti voi pitkittyä ja samalla altistaa muut taudille.

Lue myös:

    Uusimmat