Mainos

Tätä on eduskunnan kieli: Geelipää, vaalikarja, Puku-Paavo

Millaista kieltä eduskunnan käytävillä puhutaan? Sitä valottaa näin vaalien alla valtio-opin professori Matti Wibergin kokoama Politiikan sanakirja.

- Olen totuusbisneksessä, ja velvollisuuteni on antropologin tavoin kartoittaa politiikan kieltä niin kuin sitä käytetään. Eli mitä poliitikot oikeasti tarkoittavat, kun puhuvat eduskuntaa eli politiikan ammattikieltä, Wiberg perustelee kirjan tekemistä.

Sanakirja valottaa muun muassa puoluejohtajien lempi- ja pilkkanimiä. SDP:n Jutta Urpilainen tunnetaan esimerkiksi glamourkissana ja RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin geelipäänä.

Eduskuntaa pilkataan nimillä Koijarinmäki ja Arkadian aasitalli. Äänestäjät taas tunnetaan myös vaalikarjana tai tuulipukukansana.

Turun yliopiston professori kertoi keränneensä aineistoa kirjaan reilut neljä vuotta, ja julkaistussa versiossa on siitä vain puolet. Wiberg on muun muassa koonnut samoihin kansiin kaikkien puolueiden vaalilauseet vuodesta 1945 lähtien.

Esimerkkejä lempinimistä:

- Geelipää, Steffi = Stefan Wallin (r.)

- Glamourkissa, Tutti Urpilainen, Tonttu Tomera = Jutta Urpilainen (sd.)

- Jyrki-boy, Jyssy, Karki Jytäinen, Katalainen, Köyhän miehen Niinistö, Suurenmoinen teeskentelijä = Jyrki Katainen (kok.)

- Pallonpotkija, Puku-Paavo = Paavo Arhinmäki (vas.)

- Riihimäen neitsyt Maria = Päivi Räsänen (kd.)

- Sinnetännemäki = Anni Sinnemäki (vihr.)

- Stadin friidu = Mari Kiviniemi (kesk.)

- Suomalaisen politiikan Hannu Jortikka, Pubikansan pelastaja, Köyhän miehen Batman, Iivisniemen Mussolini, Iivisniemen ihme = Timo Soini (ps.)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.