Tätä näkyä on todistettu luonnossa alle kymmenen kertaa

Harvinainen saola kuvattiin ensi kertaa 15 vuoteen 1:33

Vietnamissa on kuvattu yksi maailman harvinaisimmista ja uhanalaisimmista nisäkkäistä, saola-nautaeläin. Saola tunnetaan myös lempinimellä Aasian yksisarvinen, vaikka sillä onkin kaksi sarvea.

Pitkäsarvinen saola tallentui kameraan Keski-Vietnamissa syyskuussa, Maailman Luonnonsäätiö WWF kertoo tiedotteessa. Äärimmäisen harvinainen saola kuvattiin ensi kertaa 15 vuoteen. Havainto antaa toivoa lajin säilymisestä.

Saolasta tehtiin ensimmäinen havinto lajina vuonna 1992 lähellä Laosin rajaa.  WWF:n ja Vietnamin metsänvartijoiden tutkijaryhmä löysi metsästäjän majasta erikoisen kallon, jossa oli harvinaisen pitkät sarvet.

Tähän päivään mennessä tutkijat ovat tehneet järjestelmällisiä havintoja saolasta vain neljään otteseen, WWF kertoo. Eläviä yksilöitä on tavattu vain noin kymmenen. Vietnamissa viimeisin havainto tehtiin vuonna 1998. Laosissa puolestaan pelastettiin metsästäjiltä saola-yksilö vuonna 2010. Saola vietiin suojelukeskukseen, jossa se kuitenkin kuoli kahta kuukautta myöhemmin.

Koska saolasta on tehty niin vähän havaintoja, tutkijat eivät ole onnistuneet tekemään kunnollista arviota eläinten määrästä. Saoloita elää luonnossa vain Vietnamin ja Laosin rajamailla. Alueen asukkaat ovat kertoneet metsästäneensä saolaa ravinnoksi.

WWF:n mukaan saoloita on luonnossa korkeintaan joitakin satoja tai kenties vain kymmeniä.

Lue myös:

    Uusimmat