Tätä kaikkea ruumis kertoo elämänlaadusta – näkyykö hometalossa asuminen tai seksielämän aktiivisuus?

Voiko ruumiista päätellä ihmisen viettäneen onnellisen elämän? Entä voiko vainajan ulkoinen habitus pettää, ja totuus on aivan toinen?

Oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tekevä professori Pekka Karhunen vastaa.

Jutun kuvan päällä olevaa digiesitystä, siitä mitä ihmisen eri ruumiinosista voi ruumiinavauksessa päätellä, voi katsoa mobiililaitteilla vain täysversiossa. Esityksen voi käynnistää painamalla hiirellä kuvan päältä.

Voiko vainajasta päätellä, onko hän ollut onnellinen?

Ei sitä suoraan voi sanoa, mutta muutamia asioita tulee toki esiin: onnellinen ihminen kuolee vanhana. Häntä jää suremaan joukko lapsia ja ehkä lapsenlapsia. Hänellä ei ole ollut paljon itseaiheutettuja tapaturmia, eikä hän ole ollut itsetuhoinen. Jos on ollut paljon sairauksia tai tapaturmia, joihin on ollut itse syypää, voidaan arvioida, ettei ihminen ole ollut onnellinen.

Kokemustesi perusteella, viettävätkö naiset terveellisempää elämää kuin miehet?

Naisvainajat ovat yleisesti ottaen "terveempiä" kuin miehet. Miehillä on yleensä pahempi valtimotauti kuin naisilla, koska naisia suojaa estrogeenihormoni. Toinen asia on se, että naisten elämänhallinta on parempaa kuin miesten. Miehillä näkyy enemmän tietynlaista riskikäyttäytymistä esimerkiksi alkoholin suhteen.

Voiko vainajan ulkokuori pettää eli voiko tanakka keho olla terveempi kuin viimeisen päälle trimmattu?

Voi. Tanakkakin voi olla ollut "sisältä" hyvin terve. Ulkoisesti trimmattu on saattanut olla huonommassa kunnossa kuin tanakka. Kova kuntoilijakin voi kantaa vaikeaa sepelvaltimotautia. Liikalihavuus tietysti tuo monia ongelmia.

Voiko sukupuolielimistä tai jostain muusta päätellä ihmisen viettäneen aktiivista seksielämää?

Ei. Sen sijaan sukupuolielimistä voi havaita, että ihminen on ejakuloinut juuri ennen kuolemaansa. Tämä voi viitata siihen, että ihminen on saanut sairauskohtauksen kiihotuttuaan seksistä.

Periaatteessa seksi voi tappaa. Esimerkiksi erektiohäiriölääkkeiden käyttäminen voi johtaa siihen, että iäkkäällä muu kroppa ei enää pysy mukana. Seksuaalinen kanssakäyminen on osa-alue, jossa mies- ja naiskuntoa koetellaan kaikin puolin.

Voiko vainajasta nähdä, onko hän eläessään ollut poikkeuksellisen stressaantunut?

Ei oikeastaan.

Minkälaisia vinkkejä antaisit pitkän elämän saavuttamiseksi?

Tupakoinnin kehotan lopettamaan viimeistään nelikymppisenä, jolloin keuhkot saattavat palautua, ainoastaan hiili jää sinne. Viinan kanssa ei kannata läträtä ja hampaita kannattaa hoitaa ja hoidattaa. Hoitamattomista hampaista voi levitä vaarallisia bakteereja verenkiertoon.

Tupakointi, asbesti ja pölyn aiheuttamat sairaudet näkyvät keuhkoissa. Voiko vainajasta päätellä, onko hän asunut tai työskennellyt hometalossa?

Nykyisillä menetelmillä vainajasta ei voi havaita homealtistusta.

Minkälainen on työssäsi helppo tapaus ja toisaalta vaikea tapaus?

Helppona voidaan pitää sellaista, kun ihminen kuolee selkeästi sairauskohtaukseen ja hänellä ei ole pitkäaikaista sairaushistoriaa.

Vaikea tapaus on sellainen, että henkilö on ollut kymmeniä vuosia hoidoissa ja tutkimuksissa ja hänelle on tehty useita leikkauksia. Sitten viimeisimmässä leikkauksessa on tullut komplikaatio ja pitäisi selvittää, mistä kaikki johtuu. Henkirikokset saattavat olla myös äärimmäisen hankalia.

Lue myös:

    Uusimmat