Mainos

Tätä hoitajavähennys tarkoittaisi käytännössä: "Ihmisiä ei nostettaisi sängystä ylös"

12:00

Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin puheenjohtaja Silja Paavolan ja perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvosen mukaan hoitajamitoituksen pienikin pudotus huonontaisi hoidon laatua merkittävästi.

Hoitajamitoitusta on ehdotettu laskettavaksi 0,5:stä 0,4:ään, mikä on sekä Paavolan että Juvosen mukaan ratkaiseva luku. Toimittaja Jesse Kamras sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että maallikosta näin pienistä luvuista veivaaminen kuulostaa absurdilta.

Paavola antoi käytännön esimerkin vaikutuksista.

– Jos on 10-paikkainen hoitolaitos, ja aamussa on yksi hoitaja, illassa yksi, yössä yksi ja yksi on vapaalla, niin yhden sairastuessa koko korttitalo hajoaa.

Paavola sanoi, että kunnat ovat kiristäneet hoitokriteerejä jo 15 vuotta.

– Pienennys 0,5:stä 0,4:ään tarkoittaa, että hoidettava saa ruuan ja juuri ja juuri lääkkeet, mutta ei muuta. Jos kahden ihmisen pitää nostaa hänet ylös, niin hän ei nouse ylös.

Asiasta käytiin kova vääntö jo viime hallituskaudella. Hallitus etsii nyt 70 miljoonan euron säästöjä muualta, jotta hoitajamääriin ei tarvitsisi puuttua.

Kansanedustaja Arja Juvonen oli hoitoalalla ennen kansanedustajakauttaan.

– Siirryin politiikkaan 2011. Silloin hoitajamitoitus oli 0,6-0,8. Nyt lukua on pudotettu 0,5:een mikä on kipuraja monessa paikassa. Jos siitä vielä pudotetaan se on katastrofaalista.

Juvonen sanoi myös, että hallituspuolueessakin pitää olla selkärankaa myöntää, jos päätökset ovat "haavoittavia".

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.