Mainos

Tätä Facebookissa puuhataan

Nyt ensiksi varoituksen sana - jos Facebook ei kiinnosta sinua, todennäköisesti myöskään tämä juttu ei kiinnosta sinua. Jos taas Facebook kiinnostaa sinua - saatatkin jo tietää mitä siellä puuhaillaan. Ainakin osittain.

Mutta jos tunnustat edes joskus miettineesi, että mitä ihmettä ne kaikki 500 miljoonaa ihmistä siellä Facebookissa tekevät, niin tämä juttu on sinua varten.

Facebookia joka päivä

Yhä useampi kertoo käyttävänsä Facebookia päivittäin, jopa useita kertoja päivässä.

Facebookista on tullut niin suosittu ajanviettotapa, että monet kertovat potevansa lähes vieroitusoireita, jos ovat poissa sivuilta liian pitkään. Joillakin työpaikoilla Facebookin käyttöä onkin päädytty rajoittamaan, koska sen on katsottu haittaavan työntekoa. Tällaisilla työpaikoilla esiin on noussut kuitenkin mielenkiintoinen ilmiö: myös tupakoimattomat ihmiset hiipivät "tupakkatauoille" ja tarkistavat tauon aikana Facebookin kuulumiset kännykästään.

Osa ihmisistä tunnustaakin olevansa Facebookissa miltei missä ja milloin vain. Mutta mitä siellä sitten tehdään? Ja kauanko sitä vielä ihmiset jaksavat?

Hei hei, mitä kuuluu?

Ilmeisin syy käyttää Facebookia on omien tekemisten päivittäminen ja kavereiden kuulumisten seuraaminen.

- Haluan pysyä kavereiden menoissa mukana, kertoo Facebookia päivittäin käyttävä Hanna Maria.

- Joskus voin olla vuorokauden poissa, ei tämä ole elämää suurempaa.

Varsinkin kaverien tavoittamisen helppous saa kiitosta, sillä Facebookin avulla myös monen etäisemmän ystävän elämänkiemuroissa pysyy helpommin ajan tasalla.

- Työkaverien ja sukulaisten juttuja luen ja harrastan sosiaalista kanssakäymistä. FB on yhdistävä tekijä, myös vanhoja luokkakavereita tämän kautta on löytynyt, Jouko kuvailee käyttötottumuksiaan MTV3:n uutisten Facebook-sivuilla.

Brittitutkija Adam Joinsonin mukaan se, kuinka kauan ihmiset viettävät aikaa Facebookissa ei kuitenkaan selity ystävien välisellä yhteydenpidolla. Joinsonin tutkimuksen mukaan Facebookissa pisimpään aikaa viettävät käyttivät useimmiten jotain sen sovelluksista, kuten pelejä.

Sen sijaan niitä, jotka vierailivat useimmin Facebookissa motivoivat ennen muuta yleensä ystävien kuulumiset ja kuvat.

Ryhdy farmariksi - tai mafiapomoksi

Pelaaminen on eräs suosituimpia ajanviettotapoja Facebookissa ja kenties eräs koukuttavimpia.

Jos Facebookin omaa tarjontaa ei lasketa, Facebookin ehdottomasti suosituin sovellus on Zyngan Farmville -peli. Virtuaalista maanviljelyä Facebookissa harrastaa yli 56 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. Peli nousi viime kuussa myös negatiivisessa mielessä otsikoihin, kun floridalaisäidin kerrottiin ravistelleen vauvansa kuoliaaksi tämän häirittyä äidin pelaamista.

Myös muilla peleillä riittää kysyntää. Kymmenen suosituimman sovelluksen listalle pelejä mahtuu kaikkiaan viisi. Peleistä kolme on Farmvillen tapaisia virtuaalipelejä, kuten alamaailmaan sijoittuva Mafia Wars, kahvilan pyörittämispeli Cafe World sekä villi länsi -teemaan perustuva Frontierville. Tämän lisäksi yli 36 miljoonaa kuluttaa aikaansa Facebookissa pelaamalla Zyngan Texas Hold'em -pokeria.

Kerro mulle, oi sovellus

Etsipä Facebookista sitten elämäntotuuksia tai viihdykettä, niin sitä sieltä löytyy. Ja jos ei löydy, niin sitä voi tehdä.

Toiseksi suosituin yksittäinen sovellus Facebookissa on päivittäisen suosikkisanonnan sivuille suoltava Phrases. Phrases on työkalu, jonka avulla jokainen voi luoda omista suosikkisanonnoistaan oman sovelluksensa ja jakaa sanontoja sitten ystävilleen.

Sovelluksella on lähemmäs 48 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää. Tosin aktiivisuus voi olla sovelluksen kohdalla harhaa - yksikään Phrases-käyttäjä, jota juttua varten tavoiteltiin ei edes muistanut olevansa sovelluksen käyttäjä.

Kuka, mitä, häh?

Ihminen on utelias eläin ja Facebookissa erityisen utelias. Ainakin siitä kertoo erilaisten kyselyjen suosio.

Kymmenen suosituimman sovelluksen listalle mahtuu nimittäin kaksi kyselyjen luomiseen tarkoitettua sovellusta: Create your Quiz sekä Quiz Planet, joilla on yhteensä yli 44 miljoonaa käyttäjää.

Eli jos ystäväsi eivät muuten kerro riittävästi kuulumisiaan, niin ei muuta kuin kyselemään. Mikä on suosikkijuomasi? Kenet ottaisit mukaan autiolle saarelle? Olenko minä ihana?

Treffaa, flirttaa - ;)

Moni käyttää Facebookia myös parinetsintään, tai kenties muuten vain kevyeen flirttailuun. Facebookin suosituimmalla Are You Intrested - treffailusovelluksella on lähemmäs 15 miljoonaa käyttäjää. Tosin suurin osa käyttäjistä ei välttämättä miellä sovellusta niinkään treffipalveluksi kuin leikkimieliseksi peliksi.

Parinetsintään virallisemmin keskittyvällä Zoosk-sovelluksella on puolestaan yli 7 miljoonaa käyttäjää Facebookissa, ja kaiken kaikkiaan yli 20 miljoonaa. Zoosk on tosin maksuton ja vapaasti Facebookissa käytettävissä vain tiettyyn rajaan asti.

500 miljoonaa käyttäjää ja käyttötapaa

Tämä juttu raapaisi varmasti vain pintaa siinä, mihin ja miten Facebookia käytetään. Ei pidä unohtaa ryhmien perustamista, fanittamista, Facebook-aktivismia - Facebook taipuu varmaan lähes yhtä moneen käyttötarkoitukseen kuin sillä on käyttäjiäkin.

Facebookin kuolemaa on ennusteltu aika ajoin, mutta käyttäjien innostuksen perusteella voisi väittää, ettei näin ole ainakaan lähivuosina tapahtumassa.

Mutta kukapa siitäkään tietää. Ehkäpä vuosien päästä on vaikea muistaa, että "Mikä ihmeen Facebook? Ja mitä siellä oikein puuhattiin?"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.