Tästä syystä et voi lopettaa – sipsinhimoon tarjolla tieteellinen selitys!

Tuore tutkimus paljastaa, miksi yhden perunalastun jälkeen on pakko ottaa toinen, kolmas, neljäs…pussillinen.

Syöminen silloin, kun ei oikeasti enää ole nälkä, mutta "tekee vain mieli", on yksi kasvavan ylipaino-ongelman syistä. Erlangen-Nurembergin yliopistossa Saksassa tehty tutkimus valaisee, miksi syömme sipsejä, vaikka vatsamme olisi jo täynnä.

On epäilty, että ihmiset syövät sipsejä täyteenkin vatsaan siksi, että ne sisältävät runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja. Rasva-hiilihydraatti -yhdistelmä lähettää nimittäin voimakkaita viestejä aivojen mielihyväkeskukseen. Tämä ei kuitenkaan kokonaan selitä sipsinhimoa.

Tohtori Tobias Hochin jotama tiimi tutki asiaa rottakokeilla. Tutkimuksen kohteena olevat rotat saivat tavallisen rotanruuan lisäksi yhtä kolmesta vaihtoehdosta: jauhettua eläintenruokaa, rasvan ja hiilihydraattien sekoitetta tai sipsejä. Rasva-hiilihydraatti-sekoituksen suhde oli sama kuin perunalastuissa on.

Rotat söivät kaikkia vaihtoehtoja yhtä paljon, mutta menivät kaikkein mieluiten syömään sipsejä. Vähiten niitä houkutti jauhettu eläintenruoka.

Syömisen jälkeen rottien aivoja tutkittiin ja tutkijat havaitsivat, että sipsien syönti aktivoi rottien aivojen palkitsemisjärjestelmän, sekä osioita jotka vaikuttavat uneen, aktiivisuuteen ja liikkeeseen. Ero rottiin, jotka eivät saaneet sipsejä, oli huomattava.

Nyt tutkijat epäilevät, että sipseissä on molekyylitasolla jotain, mikä laukaisee aivojen palkitsemisjärjestelmää. Seuraavaksi tutkijat yrittävät selvittää, mitä nuo tekijät ovat.

Lähde: Science Daily

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja