Tästä Kuuban saarrossa on kyse - joko kylmä sota on lopullisesti ohi?

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Yhdysvaltojen purkavan Kuuba-päätöksillään viimeisiä kylmän sodan heijastumia.

– Historialliset tuulet puhaltavat. Yhdysvallat on omaksunut uuden asenteen suhteessa Kuubaan, ja sitä kautta se avaa läntisellä pallonpuoliskolla monia tulehtuneita suhteita ja muuttaa sitä, miten politiikkaa tehdään Etelä- ja Pohjois-Amerikassa.  

Aaltola uskoo, että Kuuban kysymyksellä Obama haluaa antaa itsestään vahvan presidentin kuvan sekä korostaa hallintonsa kykyä suuriin poliittisiin muutoksiin.  
– Mielipidetutkimusten mukaan kauppasaarto ei ole Yhdysvalloissa kovin suosittu, ja sisäpoliittiset pidäkkeet ovat poistuneet. Obama haluaa osoittaa omaa johtajuuttaan ja tuottaa positiivista muutosta läntisen pallonpuoliskon politiikkaan.  
Toisaalta Kuuban talous on Aaltolan mukaan jumissa, ja sen keskeiset tukijat, esimerkiksi Venezuela, eivät ole vahvassa kunnossa.  
– Kuubassakin on selkeä tarve modernisoida taloutta ja päästä pois pinteessä, jossa he ovat olleet 50 vuotta, hän sanoo.  


TÄSTÄ ON KYSE:

-Yhdysvaltojen ja Kuuban välit alkoivat jäätyä, kun Fidel Castro nousi valtaan Kuubassa vuonna 1959 ja solmi läheiset suhteet Neuvostoliittoon.  
-1960-luvun alussa Yhdysvallat julisti Kuuban kauppasaartoon.   
-Diplomaattisuhteet maat katkaisivat vuonna 1961.   
-Epäluottamus huipentui Yhdysvaltain tukemien kuubalaisten pakolaisten epäonnistuneeseen maahantunkeutumisyritykseen Sikojenlahdella huhtikuussa 1961.  
-Vuonna 1962 Kuuban ohjuskriisi kiristi entisestään maiden suhteita, kun Yhdysvallat havaitsi, että Neuvostoliitto oli rakentamassa ohjusasemia Kuubaan. Maailma oli hetken ydinsodan partaalla.   
-Ohjuskriisi ratkesi, kun Neuvostoliitto lupasi vetää ohjuksensa pois Kuubasta, mikäli Yhdysvallat suostuisi siirtämään omansa pois Turkista.  




Lue myös:

    Uusimmat