Tässä poseeraa onnellinen mies - edes elektroninen valvontapanta ei haittaa

Lontoolainen tuomioistuin päätti tänään, että Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assange pääsee vapaaksi takuita vastaan. Assange pääsi lähtemään vankilasta illalla, kun takuut oli maksettu.

- Toivon voivani jatkaa työtäni. Aion myös osoittaa, että olen syytön minua vastaan osoitettuihin syytöksiin, kunhan meille toimitetaan todisteet, joihin ne perustuvat. Niitä emme ole vielä saaneet, Assange sanoi poistuessaan oikeudesta.

Assangen vapauttamisesta päätettiin alun perin jo viime viikolla alemmassa oikeusasteessa. Syyttäjät kuitenkin valittivat päätöksestä.

Lontoon ylioikeus piti voimassa alemman oikeusasteen päätöksen. Myös takuut pidettiin ennallaan 240 000 punnassa eli yli 280 000 eurossa. Näistä 200 000 puntaa on maksettava käteisellä.

Assangen on ilmoittauduttava päivittäin poliisille ja käytettävä elektronista pantaa, jolla hänen liikkeitään seurataan.

- Oikeus ei näe tätä tapauksena, jossa kyse olisi kuulusteluja ja syytteeseenpanoa pakoilevasta ihmisestä, totesi jutun tuomari.

Äiti onnellinen

Assangen äiti ja useita tukijoita oli pakkautunut seuraamaan valituksen käsittelyä oikeussaliin. Istuntoa seurasi myös lukuisa joukko toimittajia.

- Olen kiitollinen kaikesta tuesta, Christine Assange sanoi istunnon päätyttyä. Hän sanoi myös olevansa "hyvin, hyvin onnellinen" oikeuden päätöksestä

Assange pidätettiin viime viikolla Lontoossa. Häntä epäillään Ruotsissa raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Hän on kiistänyt syytökset.

Ruotsi on pyytänyt Britanniaa luovuttamaan Assangen. Luovuttamista käsittelevän oikeudenistunnon on määrä alkaa helmikuussa, ja se voi kestää useita kuukausia.

Yhdysvalloissa viranomaiset selvittävät samaan aikaan kiivaasti, voidaanko Assangea syyttää rikoksesta tietovuodossa, kertoi The New York Times -lehti. Viranomaiset tutkivat, onko Assange rohkaissut tai auttanut armeijan tiedustelupalvelun työntekijää, jonka epäillään vuotaneen salaisia asiakirjoja.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat