Mainos

Tässä ovat kokoomuksen ministerit

Kokoomus on valinnut ministerinsä.

Valtiovarainministeri on puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, sisäministeri Petteri Orpo sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Nykyistä ministeriä Paula Risikkoa kokoomus ehdottaa eduskunnan varapuhemieheksi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja on Arto Satonen

Ministerinimistä päätti kokoomuksen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteinen kokous Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Toivakalla yrittäjätausta

Lenita Toivakka on 53-vuotias kansanedustaja. Helsingissä syntynyt ja koulunsa käynyt Toivakka asuu Mikkelissä. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Toivakka on työskennellyt Finnairin lentoemäntänä 1984-1988 ja yrittäjänä. Puolisonsa kanssa hän on ollut Mikkelin K-citymarketin kauppias 1994-2005. Kansanedustajana Toivakka on ollut vuodesta 2007. Hän aloitti kesäkuussa 2014 Stubbin hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä.

Orpo tulee Turusta

Petteri Orpo on 45-vuotias kansanedustaja. Hän on turkulaistunut satakuntalainen. Koulutukseltaan Orpo on valtiotieteen maisteri.

Orpo on toiminut Turun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä ja Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteerinä. 1998-2002 hän työskenteli Varsinais-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtajana, 2002-2003 Ville Itälän erityisavustajana ja 2003-2005 Kokoomuksen apulaispuoluesihteerinä.

Orpon ainoa työkokemus politiikan ulkopuolelta on vuosilta 2005-2007, jolloin hän työskenteli yrityspalvelujohtajana Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa

Kansanedustajana Orpo on toiminut vuodesta 2007. Vuosina 2012–2014 hän oli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kesäkuusta 2014 Stubbin hallituksen maa- ja metsätalousministeri.

Orpo kertoo lempiharrastuksekseen kalastuksen.

- Eniten pidän hauenkalastuksesta heittouistimella Turun saaristossa, rauhallisesta uistelusta Inarinjärven karuissa pohjoisissa vuonoissa ja siiankalastuksesta mökillämme Säkylän Pyhäjärvellä. Myös vaimoni mökkijärven kalakanta Puolangalla on alkanut tulla tutuksi. Lankomies on opastanut minua perhokalastuksen saloihin, ja ensimmäisten harjusten myötä homma vei mukanaan, Orpo kertoo verkkosivuillaan.

Nuori Grahn-Laasonen toisen kerran ministeriksi

Valtiotieteen maisteri Sanni Grahn-Laasonen, 32, oli Stubbin hallituksen ympäristöministeri. Hän on lisäksi puolueensa varapuheenjohtaja, hämäläinen kansanedustaja ja Forssan kaupunginvaltuutettu. Hän mainostaa kotisivullaan olevansa myös Sylvian äiti ja Artun vaimo.

Granh-Laasonen teki gradunsa lastensuojelusta, mutta päätyi Iltalehden toimittajaksi, Tukholman-kirjeenvaihtajaksi ja uutispäälliköksi.

Ennen eduskuntaan nousemista vuonna 2011 hän toimi ulkoasiainministeriössä ulkoministeri Alexander Stubbin lehdistöavustajana.

Ympäristöministerinä Granh-Laasonen nosti kohun, kun hän jäädytti soidensuojeluohjelman. Kansanedustajana hän teki kirjallisen kysymyksen Ylen oikeudesta esittää lottoarvonnan. Keskustelu johti Viestintäviraston päätökseen kieltää Veikkauksen arvontaohjelmien lähetykset Ylellä.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja