Mainos

Tässä ovat Kataisen teesit reiluun EU:hun

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) haluaa tulevaisuuden Euroopan unioniin reilua integraatiota, joka kulkisi maltillista keskilinjaa.

Katainen linjasi näkemyksensä kymmenellä teesillä valtioneuvoston kanslian ja Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Kataisen mukaan sääntöjen noudattaminen on reilun integraation edellytys. Hän sanoi, että viime vuosien aikana tehdyt ovat vahvistaneet unionia ja rahaliittoa, virheitä on paikattu ja korjattu. Mutta sääntöjen noudattaminen on Kataisen mukaan demokraattisen kehittymisen a ja o.

– Millä oikeudella kaikki eivät noudata sääntöjä on hyvä kysymys. Sitä ei pitäisi hyväksyä, Katainen sanoi.

Katainen korosti, että kukin maa on vastuussa omasta taloudestaan.

– Kotiläksyt on tehtävä. Budjettivajeita pystyy supistamaan vain oma hallitus.

Katainen linjasi, että eurooppalainen solidaarisuus toteutuu EU:n budjetin kautta, eikä siirtämällä vastuuta toisille. Kilpailukyvystä on pidettävä huolta ja nuorisotyöttömyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Sijoittajien riski todelliseksi

Katainen ehdottaa, että EU:hun perustettaisiin yhteinen pankkiviranomainen, jonka vastuualueella horjuvat pankit olisivat. Kustannukset hoidettaisiin rahastosta, jonka varat kerättäisiin finanssilaitoksilta itseltään.

Pankkien ja valtion välinen kohtalonyhteys pitäisi Kataisen mukaan saada poikki, ja kaikissa maissa tulisi siirtyä normaaliin markkinatalouteen, jolloin sijoittajien riski toteutuisi niin kuin siihen kuuluu.

Suurille institutionaalisille muutoksille Katainen ei näe tarvetta. Kansallisten parlamenttien roolin vahvistaminen olisi hänen mielestään kuitenkin suotavaa.

EU:n sisämarkkinoissa on pääministerin mukaan vielä paljon työtä tehtävänä, ja hän toivoo niiden syventämistä. Esimerkiksi digitaaliset markkinat ovat kehittymättömät, ja niitä säätelee liian paljon valtiokohtaiset säädökset.

Katainen haluaisi syventää myös EU:n energiamarkkinoita. Hänen mukaansa Euroopan energiamarkkinat ovat levällään, ja uusiutuvien energiamuotojen tukeminen on sekoittanut sähkömarkkinoita. Malliksi Katainen tarjoaa pohjoismaisia energiamarkkinoita.

Katainen vaatii syvällistä keskustelua eurooppalaisesta turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä yhteisestä ulkopolitiikasta. Hän haluaa tuupata eteenpäin myös vapaakauppaneuvotteluja kolmansien maiden, kuten Japanin kanssa.

Kroatiasta tulee Euroopan unionin 28. jäsen heinäkuun alussa. Katainen pitää laajentumista tärkeänä sen jälkeenkin, esimerkiksi Turkin jäsenyyskeskusteluja silmällä pitäen.

Katainen korostaa, että tulevaisuuden Euroopan unionissa on vahvistettavat oikeusvaltion periaatteita ja perusoikeuksia, eikä kompromisseja ole varaa tehdä.

– Euroopassa on yhä korruptiota ja oikeuksien ja vapauksien toteutumisessa heikkouksia, Katainen sanoi.

Pääministeri Kataisen linjapuhe oli osa Suomen EU-politiikkaa koskevan selonteon valmistelua. Hallituksen on määrä antaa selonteko eduskunnalle kevään aikana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.