"Tässä on ikään kuin kolmen vuoden työ kuukaudessa" – koronatukikohun keskelle joutunut Business Finland käsittelee 100 000 euron yritysavustuksia näppäimistö sauhuten

Kansanedustajat Kai Mykkänen ja Antti Kurvinen kertovat näkemyksiään, onko Business Finlandin jakamat tukirahoitukset onnistuneet 10:31
Kansanedustajat Kai Mykkänen ja Antti Kurvinen kertovat näkemyksiään, onko Business Finlandin jakamat tukirahoitukset onnistuneet

Business Finlandin johtaja Reijo Kangas kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että käsittelijät ovat käyneet hakemuksia lävitse keskimäärin 5-7 tapauksen päivävauhdilla.

Suomen valtion rahoituslaitos Business Finland on myöntänyt toistaiseksi suomalaisille yrityksille 800 miljoonan valtion myöntämästä kokonaisrahoituksesta noin 30 prosenttia. Rahoitusta on toistaiseksi jaettu yli 230 miljoonaa euroa.

Business Finland on kertonut avoimesti julkisuudessa, että heidän työntekijänsä ovat käsitelleet hakemuksia toistaiseksi hurjalla vauhdilla.

Rahoituslaitos aloitti käsittelyn alun perin 60-70 työntekijällä ja ensi viikoksi hakemuksia on työllistetty perkaamaan jopa yli 100 henkilöä.

Reijo Kangas arvioi MTV Uutisille, että yksi käsittelijä käy lävitseen 5-7 hakemusta päivässä riippuen siitä, minkälaisia tapauksia heidän eteensä tulee.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksi käsittelijä arvioi 10 000 ja 100 000 euron hakemuksia lähes tunnin hakemusvauhdilla ja saattaa päivän aikana tehdä rahoituspäätöksiä jopa 700 tuhannen euron edestä.

Business Finlandin mukaan hakemusprosessia on kevennetty, siten että se tukee kovaa työtahtia. Hakemus- ja esityslomaketta on muun muassa yksinkertaistettu.

Perusprosessi on kuitenkin sama. Esittelijä tekee hakemuksesta johtopäätökset, päättäjä käy päätöksen läpi ja jos kokonaisuus on hyväksyttävä, tehdään päätöksestä esitys.

"Tässä on ikään kuin kolmen vuoden työ"

Kangas myöntää, että tahti on kova ja poikkeuksellinen. Toimeksianto on ollut sellainen, että tämän pitää tapahtua nopeasti.

– Viime vuonna meille tuli kappalemääräisesti hakemuksia yhteensä vähän alle 7000 kappaletta. Nyt meille on tullut kuukauden sisällä yli 22 000 hakemusta.

– Kappalemääräisesti tässä on ikään kuin kolmen vuoden työ, se kuvaa työn volyymia. Olemme toistaiseksi käsitelleet neljän viikon aikana vuoden kappalemäärät. Summat, mitä jaamme eivät ole poikkeuksellisia, mutta työmäärä ja prosessointi ovat, Kangas kertoo.

Kangas kertoo, että poikkeuksellisessa tilanteessa ja tahdissa myös mahdollisuus virheisiin on olemassa.

– Tottakai tässä on mahdollista, että tehdään virheitä. Ei me edes yritetä kiistää sitä, etteikö tehtäisi virheitä. Me ollaan kuitenkin tarkasti määritelty, että mitä tehdään. Olemme pyrkineet jättämään muut työtehtävät pois. Esimerkiksi malli on hyvin samanlainen, kuin innovaatiosetelimme kanssa, jossa työtahti on myös kova.

Loppuarviointi ja projektien seuranta myös iso työtaakka – helpotusta kuitenkin luvassa 

Kangas kertoo, että niin sanottu hakemusten jälkiarviointi eli loppuraportointi ja projektien seuranta tulee sekin itsessään olemaan työläs prosessi. Hänen mukaansa työtaakkaan tulee kuitenkin helpotusta, koska hankkeet ovat itsessään eripituisia ja sitä kautta ne jakaantuvat pidemmälle ajanjaksolle.

– Tämän päivän käsitys on se, että meille tulee 40-45 henkilöä tekemään tätä raportointivaihetta. Siellä tulee olemaan erilaisia rooleja, joihin kuuluu päättäjiä mutta myös laadunvarmistajia, hän kertoo.

Eniten rahoitusta ovat Business Finlandin mukaan saaneet ohjelmisto- ja peliala, teollisuuden ala, kaupan ala, matkailu- ja ravintola-ala sekä luovat alat.

Yritykset voivat käyttää rahoitustaan esimerkiksi uusien palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen. Rahoitusta ei voi käyttää esimerkiksi uusiin investointeihin tai menetetyn kassavirran tai muuhun koronakriisistä aiheutuvan tappioon korjaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat