Mainos

Taskuvarkailla lukuisia niksejä - varo näitä klassikoita

Helsingissä liikkuvilla taskuvarasporukoilla on oma käsialansa rikosten tehtailussa. Usein samantyyppisiä varkauksia havaitaan vain hetkellisesti, sillä yleensä Itä-Euroopasta tulevat porukat vaihtavat maata nopeasti.

Helsingin poliisilaitoksen rikosylikomisarion Juha Laaksosen mukaan lyhytaikaisia kikkoja ovat olleet muun muassa valepoliisina esiintyminen ja uhrin vaatteiden likaaminen.

– Kun sitten on pyyhitty avuliaasti liattua vaatekappaletta, on viety omaisuutta, Laaksonen kuvaa.

Helsingissä on tavattu myös niin sanottuja lappuhuijauksia, jossa esimerkiksi terassilla tai sisällä ravintolassa istuvia ihmisiä hämätään jonkinlaisella lapulla tai lehdellä. Lappu lasketaan pöydälle esimerkiksi kännykän päälle keskustelun ajaksi ja varkaan lähtiessä pois mukaan on tarttunut lapun lisäksi myös uhrin kännykkä.

– Alkuvuoden aikana oli sarja, jossa kaksi tekijää ehti tehdä ainakin 24 varkautta tällä tavalla kahdeksassa eri kaupungissa.

Klassikot pysyvät

Perinteisin tapa taskuvarkailla on luoda jonkin verukkeen avulla hässäkkää uhrin ympärille.

– Näissä tapauksissa kaksi tai useampia henkilöitä tekee varkauden porukassa. He muodostavat ruuhkaa tulevan uhrin ympärille ja siinä yhteydessä huomaamattomasti anastetaan omaisuus.

Myös herrasmiehenä tai -naisena esiintyminen on ollut suosittua.

– On autettu junaan tai muuhun joukkoliikennevälineeseen, ja samassa yhteydessä uhrin hallusta on viety omaisuutta, Laaksonen luettelee.

Poliisille taskuvarkaiden omintakeisista kikoista on myös hyötyä. Kun yksi varasryhmä käyttää aina tiettyä tekotapaa, samantyyppisiä tekoja saadaan yhdistettyä tähän porukkaan tehokkaasti.

– Tämä on yksi tapa sarjoittaa rikoksia toisiinsa, kun samankaltaisia tekotapoja käytetään.

Ala-arvoinen ilmiö

Useimmat varkaiden käyttämät kikat eivät Laaksosta hätkäytä, mutta eräs viime aikojen ilmiö herättää hänessä halveksunnan. 

– Ehkä halveksuttavin tekotapa on se, että taskuvarkaat kohdentavat rikokset vanhuksiin, jotka eivät pysty omaisuuttaan millään lailla suojaamaan, hän sanoo.

Laaksosen mukaan alkuvuoden aikana on tehty 10-20 vanhuksiin kohdistunutta taskuvarkautta. Tekijät on saatu kiinni.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.