Mainos

Taskuvarkaiden kynsiin jää Helsingissä miljoonasaalis

Jopa yli 90 prosenttia Helsingissä tehdyistä taskuvarkauksista on ulkomaalaisten pitkäkyntisten käsialaa.

Rikosylikomisario Juha Laaksonen sanoo, että taskuvarkaat tulevat lähinnä Itä-Euroopan maista. Heidän toimintaansa Laaksonen kuvailee ammattimaiseksi.

Taskuvarkaat toimivat Laaksosen mukaan yleensä ryhmässä, jossa jokaisella on oma, tarkkaan määritelty rooli. Varkaat käyttävät esimerkiksi tarkkailijoita. Tarkkailijoiden tehtävä on huolehtia, ettei lähistöllä ole poliiseja varkaushetkellä.

– Riippuen tekotavasta, niin sitten on sellaisia henkilöitä, jotka tulevat kiinnittämään rikoksen uhrin huomiota ja sitten varsinainen toteuttaja, joka poimii lompakon tai matkapuhelimen käsilaukusta tai taskusta, Laaksonen sanoo.

Liikkuvaa rikollisuutta

Ulkomaalaiset taskuvarkaat eivät viihdy pitkään yhdessä paikassa, vaan siirtyvät nopeasti maasta toiseen. Useimmat tulevat Laaksosen mukaan Helsinkiin laivalla joko Tallinnasta tai Tukholmasta.

– Sitten kun tämä paikka on koluttu, niin siirrytään seuraavaan maahan. Yleensä kaverit lähtevät täältä Tukholmaan. Puhutaan aika liikkuvasta rikollisuudesta, Laaksonen sanoo.

Välillä poliisi törmää niin sanotusti tuttuihin ammattivarkaisiin partioinnin yhteydessä. Osa taskuvarkaista nimittäin ei tyydy yhteen kertaan, vaan tulee useamman kerran Suomeen rötöstelemään.

– Osa näistä on meille entuudestaan tuttuja. On usein huomattu partiotoiminnassa tai muussa ennaltaehkäisevässä toiminnassa, että samat kaverit ovat saattaneet palata tänne taas ja ovat samalla asialla, jolloin olemme heti alkuvaiheessa puuttuneet siihen toimintaan.

Ravintoloissa kesä läpi vuoden

Taskuvarkauksia tehtaillaan erityisesti yleisillä paikoilla ja ravintoloissa. Varkauksia tapahtuu ympäri vuoden, joskin kesäkuukausina varkaita on eniten liikkeellä.

– Enää ei voida puhua ilmiöstä. Käytännössä täällä on kesä läpi vuoden. Rikokset painottuvat ravintoiloihin tai kahviloihin, joissa kesä on tosiaan läpi vuoden, Laaksonen kertoo.

Poliisi onkin alkanut tehdä entistä enemmän yhteistyötä muiden viranomaisten ja ravintoloiden kanssa taskuvarkauksien kitkemiseksi. Vaikka niitä on tänä vuonna ollut hieman viimevuotista enemmän, on kasvu ollut Laaksosen mukaan erittäin maltillista. Tämän vuoden aikana poliisin tietoon on tullut 240 taskuvarkautta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tukholmaan ja Osloon verrattuna Helsingissä tehdään huomattavasti vähemmän taskuvarkauksia. Helsingissä taskuvarkauksia kirjattiin viime vuonna noin 8 300, kun Tukholmassa niitä oli noin 12 000 ja Oslossa peräti noin 17 000.

– Siihen ei voi tuudittautua, koska 8 300 on paljon. Sen eteen tehdään työtä. Se vaatii tietysti kaikilta duunia. Poliisihan ei voi miinoittaa jokaista kadunkulmaa, Laaksonen muistuttaa.

Vaikka taskuvarkaus ei kuulosta vakavalta rikollisuudelta, on varkaiden vuosittainen kokonaissaalis miljoonaluokkaa. Helsingin poliisi arvioi, että vuonna 2011 taskuvarkaiden saalis oli noin kaksi miljoonaa euroa.

– Tämä ei ole mitään nappikauppaa, Laaksonen päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.