Taskunpohjasoitot hätäkeskusten uusi riesa

Taskun tai laukun pohjalla lojuvasta matkapuhelimesta tulee yhä useammin turhia soittoja hätäkeskuksiin. Vaikka kännykän näppäimet ovat lukittuina, puhelimella voi soittaa 112-hätänumeroon. Tämän vuoksi kännykän haltijoita kehotetaankin pitämään huolta matkapuhelimistaan. Vain näin vältetään turhien soittojen ohjautuminen hätäkeskuksiin. -Vaikkapa taskussa olevan kännykän näppäimet painuvat herkästi itsekseen ja rimpauttavat yleiseen hätänumeroon, kun vielä jokin painaa kohti vihreää luuria, viestipäällikkö Anneli Ukkonen Jokilaaksojen hätäkeskuksesta Ylivieskasta kertoo hätäkeskuksia turhaan työllistävästä vitsauksesta.

Esimerkiksi Jokilaaksojen hätäkeskukseen näitä taskunpohjasoittoja tulee päivässä useita ja vuodessa tuhansia. Sama tilanne on joka hätäkeskuksessa. -Kuulemme, että ihminen kävelee jossain tai keskustelee jonkun kanssa. Jos taustaäänestä ei käy selville, ettei mitään hätää ole, päivystäjä soittaa takaisin kännykkänumeroon ja varmistaa, ettei mitään hätää todellakaan ole. Joskus ihmiset soittelevat hätäkeskukseen takaisinkin päin ja kysyvät, onko sieltä joku soittanut. -Jos taustalta kuuluu pelkästään vaikkapa moottorisahan pärinä, silloin tulee ajatelleeksi, että henkilö on vähintään sahannut jalkansa poikki ja viimeisillä voimillaan soittanut hätänumeroon.

Pahinta on, kun matkapuhelimeen ei saada takaisin yhteyttä, eikä myöskään pystytä kotiosoitteen perusteella tietämään henkilön sijaintipaikkaa, Kukkonen selvittää. Epätavallista ei ole sekään, että kännykällä leikkivä lapsi saa yhteyden hätäkeskukseen. Moni äiti tai isä onkin ollut ihmeissään saatuaan tarkistussoiton hätäkeskukselta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat