Tasapainolevystä väsymysmittari riskiryhmille

Tasapainolevyillä saatetaan tulevaisuudessa paljastaa liian väsyneet työntekijät.

Ensi viikon perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan sekä suorituskyky että tasapaino heikkenevät väsyneenä.

Tällöin esimerkiksi liikenteessä reagointikyky huononee. Ihminen tekee väsyneenä helposti päätös- ja huomiointivirheitä, sanoo työterveyslaitoksen tutkija Pia Forsman.

- Jossain vaiheessa ihminen voi nukahtaa hetkellisesti, jopa vain muutamaksi millisekunniksi.

Tutkija Forsman sanoo, että väsymystestejä on olemassa, mutta erityisesti testin luotettavuuteen pitää vielä kiinnittää erityishuomiota.

Forsman peräänkuuluttaa myös testiä, jossa oma motivaatio ei muokkaisi testin tuloksia.

- Jos käytetään testiä, jossa pitää suorittaa jotain, vaikka painaa nappia, niin siinä pystyy jokainen skarppaamaan muutaman minuutin ajan.

Esimerkiksi tasapainon säätely on alitajuntaista, joten sen tutkiminen kertoo ihmisen väsymystilasta.

Tasapainotesti olisi halpa menetelmä

Jokaisen henkilön tasapaino vaihtelee vuorokausiryhmin mukaan.

Jos tasapainotuloksia siis halutaan verrata, pitää yksittäistä tulosta verrata koko referenssikäyrään. Kaikille tasapainotestiä käyttäville pitäisi siis tehdä ensin henkilökohtainen referenssikäyrä.

Forsmanin mukaan tasapainotesti on halpa keino mitata väsymystä.

Hänen mielestään ihanne olisi, että jokaisella olisi oma tasapainolevy kotona tai autossa. Myös viranomaiset voisivat ottaa levyn käyttöön.

Tutkijan mukaan testi soveltuisi erityisen hyvin riskiryhmille, jotka joutuvat työssään valvomaan pitkään. Tällaisia ammattiryhmiä ovat esimerkiksi ammattiautoilijat, lääkärit ja lentäjät.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat