Mainos

Tasainen kasvu kaapelitelevisiotoiminnassa jatkuu

Kaapelitelevisioliittymien määrä kasvoi hieman viime vuonna. Vuoden lopussa Suomessa oli 950 000 kaapelitelevisioliittymää. Kasvu on hidastunut edellisvuodesta.

Kymmenen vuoden takaisesta kaapelitelevisioliittymien määrä on lähes kaksinkertaistunut. Nopeimmin verkko laajeni kuitenkin 1980-luvulla. Liikenne- ja viestintäministeriön tuoreesta raportista selviää, että viime vuonna liittymien määrä kasvoi noin 1,6 prosenttia.

Finnet-liitto ry:hyn sekä Suomen Kaapelitelevisioliitto ry:hyn kuuluvien kaapelitelevisio-operaattoreiden liikevaihto oli viime vuonna yhteensä 364 miljoonaa markkaa. Näiden liikevaihto kasvoi edellisvuotta selvästi nopeammin, 12 prosenttia. Tilastokeskus arvioi alan kokonaisliikevaihdon olevan hieman yli 400 miljoonaa markkaa, mikä merkitsee 10 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Tässä arviossa ovat mukana myös liittojen ulkopuoliset operaattorit.

Liittymämääriltään suurimmat kaapelitelevisiotoiminnan harjoittajat olivat Helsinki Televisio Oy (208 623 liittymää), Sonera Oyj (143 100 liittymää) ja Tampereen Tietoverkko Oy (72 393 liittymää).

Kaapelitelevisioverkoissa lähetetään sekä kotimaisia että ulkomaisia maanpäällisiä televisiokanavia, ulkomaisia satelliittikanavia, paikallisia televisiokanavia sekä radiokanavia. TVTV! oli viime vuonna kaapelitelevision perustarjontaa neljän kotimaisen kanavan lisäksi (YLE 1, YLE 2, MTV 3, Nelonen). Myös MoonTV ja paikallinen televisiokanava kuuluivat perustarjontaan yli puolessa kaapelitelevisioverkkoon kytketyistä kotitalouksista.

Suomen välitetyimmät ulkomaiset kanavat kaapeliverkoissa viime vuonna olivat MTV Nordic, TV5 Europe, Deutsche Welle ja BBC World. Maksullisista kanavista suosituimpia olivat Canal+, Canal+ Kulta ja Canal+ Sininen sekä TV 1000 ja TV 1000 Cinema.

Raportin tiedot on kerätty Suomen Kaapelitelevisioliitolta ja Finnet-liitolta. Vuodesta 1999 alkaen mikään yksittäinen taho ei ole kerännyt kaapelitelevisiotoimintaa koskevia tietoja. Aiempina vuosina raportti perustui Viestintäviraston (ent. Telehallintokeskus) tietoihin, jolle kaapelitelevisiotoimijat tekivät lain mukaan vuosittain ilmoituksen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.