TaSa: Tässä ovat parhaat lahjat, joita lapsellesi voit antaa

Moni luottaa rahaan tai eliittikouluihin, mutta ne eivät suinkaan ole parasta, mitä voit lapsellesi tarjota hänen tulevaisuuttaan ajatellen. Taloussanomat listasi viisi asiaa, jotka vaikuttavat pienokaisen tulevaisuuteen.

1. Hyvä itsetunto tuo paremman palkan

Lapsi rakentaa minäkuvaansa vanhemmilta tulevan palautteen mukaisesti. Katrin Mägi Tarton yliopistosta havaitsi vuonna 2011 valmistuneessa väitöksessään, että lapsen ensimmäisillä luokilla lapsen osaamistaito vaikuttaa motivaatioon, eikä suinkaan toisinpäin.

– Lapsen täytyy tuntea itsensä osaavaksi ja saada riittävästi onnistumisen kokemuksia, jotta hänelle kehittyisi taipumus myönteiseen ajatteluun. Hänen täytyy saada tuntea, että vanhemmat – ja opettajat – uskovat häneen ja kykyynsä suoriutua hyvin, kasvatustieteen tutkija Katrin Mägi Tarton yliopistosta sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Ujo ja herkkä lapsi ottaa helposti liian kovan palautteen itseensä. Liian kiltiksi kasvatettu lapsi ei enää myöhemmin erota omia tarpeitaan muiden tarpeista.

Hyvä itsetunto näkyy myös hyvänä koulumenestyksenä.

2. Sosiaaliset taidot kunniaan

Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä ja vaikuttavat paljon lapsen tulevaisuuteen niin koulussa kuin työelämässäkin. Mägin tutkimuksen mukaan sosiaalisten taitojen puute eskari-iässä ennakoi oppimisvaikeuksia kouluiässä.

Ne eivät kuitenkaan ole synonyymi sosiaalisuudelle, sillä myös ujo ja hiljainen lapsi voi omata hyvät sosiaaliset taidot – ne kun tarkoittavat kykyä olla ihmisten kanssa. Anna siis aikaa lapsellesi – keskustele ja kuuntele.

– Lapset oppivat mallintamalla. Lapsi oppii puhumaan kunnioittavasti muille, jos heitä kohdellaan kunnioittavasti. Lapset ovat tietysti erilaisia. On tärkeää opettaa heitä tunnistamaan ja tunnustamaan omien ja toisten ihmisten erilaiset tunteet eri tilanteissa, Mägi sanoo Taloussanomien haastattelussa.

3. Ole kiinnostunut hänen opinnoistaan

Etkö viihtynyt koulussa tai vihasitko liikuntaa? Vältä negatiivisten kokemusten ja muistojen siirtämistä lapsiisi.

Muista olla kiinnostunut lapsesi koulunkäynnistä: kysele paljon, mutta vältä vakiokysymyksiä kuten "miten päivä meni?". Etenkin teineillä tämä saattaa lopettaa keskustelun lyhyeen, kun vastaus on ytimekkäästi "hyvin".

Kysy tarkentavia kysymyksiä ja näytä lapsellesi että tiedät hän opinnoistaan ja olet niistä kiinnostunut.

4. Sisulla eteenpäin!

Professori Kristiina Kumpulaisen mukaan nykylapsilta puuttuu suomalaisten perinteinen hyvä puoli – sisu ja sinnikkyys!

Lapsi tai nuori ei jaksa tsempata ja välttelee ongelmia. Aina tulisi tehdä loppuun se, minkä aloittaa. Matala sinnikkyys näkyy nopeana kyllästymisenä ja pitkästymisenä.

– Vanhempien pitäisi ymmärtää, että heidän asenteensa vaikuttaa lapsen kehitykseen. Jos lapsella on tällaista tehtäviä välttelevää (task avoidance) käyttäytymistä, se usein johtuu siitä, että lapsi ei usko suoriutuvansa. Meidän tehtävämme vanhempana on palauttaa luottamus – eli näyttää että pienellä vaivannäöllä lapsi kyllä onnistuu. Tehtävien pilkkominen helpommiksi osiksi voi auttaa. Joskus tehtävät voivat olla liian vaikeita. Silloin lapsen minäkäsitystä pitää suojella ja keksiä sopivampia tapoja toimia, tutkija Mägi neuvoo Taloussanomien haastattelussa.

5. Liikuntaharrastukset auttavat oppimaan

Harrastuksissa lapsi oppii sosiaalisia taitoja, uusia asioita ja luottamaan itseensä.

MLL:n raportin mukaan lapsen tulee saada harrastaa ja osallistua, jotta hän tuntee kuuluvansa yhteiskuntaan – liika on kuitenkin liikaa.

Nykysuositus alle kouluikäiselle lapselle on kaksi tuntia liikuntaa päivässä, mutta tätä kaikkea ei kannata hankkia harrastuksista. Järkevä vanhempi vähentää tietokoneen ja television edessä istumista ja panostaa sen sijaan perheen yhteisiin harrastuksiin ja hetkiin.

Liikunnan asiantuntijoiden mukaan metsässä liikkuminen ja puissa kiipeily ovat parasta mahdollista liikuntaa. Ne lisäävät motorisia taitoja ja koordinaatiokykyä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat