Mainos

Tasa-arvovaltuutettu moittii Suomea raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä

Työelämässä esiintyvä raskaus- ja perhevapaasyrjintä ovat tasa-arvovaltuutetun mukaan suurimpia säröjä suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoisuudessa.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen haluaisi perhevapaiden jakautuvan tasaisesti molemmien vanhempien kesken. Vanhempainvapaiden painottuminen äideille kuormittaa etenkin naisvaltaisia aloja.

– Ruotsissa sosiaalinen paine ottaa perhevapaata kohdistuu isiin paljon voimakkaampana. Siellä kummeksutaan, jos isä ei käytä osuuttaan perhevapaistaan, Mäkinen toteaa.

Mäkisen mukaan nuoria synnytysikäisiä naisia kohdellaan työmarkkinoilla eri tavalla kuin samanikäisiä miehiä. Raskautta tai perheen suunnittelua tiedustellaan yhä myös työhaastatteluissa.

– Harvemmin kysytään enää suoraan, mutta sen sijaan kiertelevillä kysymyksillä. Myös työhönottolomakkeissa näkee yksityiselämään piiriin kuuluvia asioita, Mäkinen sanoo.

Kysymyksiin kannattaa Mäkisen mukaan miettiä vastausta etukäteen.

– Jos perheenperustamisasiaan vastaan totuudenvastaisesti työhaastattelussa, niin se ei ole (mahdollisen työsopimuksen purkuperuste, Mäkinen muistuttaa.

Tasa-arvovaltuutettu kehottaa ottamaan yhteyttä ensin yhtiön luottamushenkilöihin, jos kokee tulleensa syrjityksi. Tämän jälkeen on hyvä olla yhteydessä työsuojeluviranomaisiin ja tasa-arvovaltuutettuun.

– Asiakkaistamme 30–40 prosenttia nostaa esiin tämän tyyppisen ongelman, Mäkinen toteaa.

– Usein tilanne on se, että ihminen tyytyy kohtaloonsa, pyrkii työelämään sitten, kun perhe-elämä sen sallii, Mäkinen harmittelee.

"Puhukaa palkoista enemmän"

Tasa-arvon ikuisuusongelma, miesten ja naisten palkkaerot, vaativat Mäkisen mukaan myös avoimuutta ratketakseen.

– Työpaikoilla puhutaan tavattoman vähän palkoista. Palkkasalaisuuden kulttuuri on tiukassa etenkin yksityisillä työpaikoilla, Mäkinen tuumaa.

Yksityisiä yrityksiä onkin velvoitettu tekemään palkkakartoituksia, joilla selvitetään palkkatasa-arvoon liittyviä ongelmia.

Mäkisen mukaan avoimempi keskustelu palkoista työpaikoilla lisäisi työntekijöissä oikeudenmukaisuuden tunnetta.

– Ihmiset hakeutuvat sinne työskentelemään, jossa palkkausperusteet ovat reilummat.

(MTV3)

Katso tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen haastattelu: (Huomenta Suomi 29.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.