Tasa-arvolaki ei ole poistanut naisten palkkasyrjintää

Palkkasyrjinnän kohteeksi joutuneen työntekijän on vaikea lähetä yksin hakemaan ratkaisua pitkän oikeuskäsittelyn kautta.

Naisten ja miesten välistä palkkasyrjintää ehkäisevä lainsäädäntö ei edelleenkään anna riittäviä keinoja palkkaerojen kaventamiseksi. Tasa-arvolain velvoitteet ovat monissa työpaikoissa jääneet toteuttamatta.

Vaikka tasa-arvolain muutos tuli voimaan 1995, tasa-arvosuunnitelmien teko on usein jäänyt puolitiehen ja etenkin pienemmillä työpaikoilla kokonaan tekemättä. Tuolloin lakiin tuli velvoite laatia suunnitelma yli 30 hengen työpaikoille.

Tasa-arvosuunnitteluvelvoite tunnetaan työpaikoilla huonosti. Ongelmana on myös se, että palkkasyrjinnän kohteeksi joutuneen työntekijän on hyvin vaikea yksin lähteä pitkien oikeuskäsittelyiden kautta hakemaan ratkaisua tasa-arvokiistoihin.

Lainsäädännön puutteet tulevat esiin oik.lis Anja Nummijärven Helsingin yliopistossa huomenna tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessa.Tulosten perusteella tarve sekä yksilöllisten että kollektiivisten oikeussuojajärjestelmien vahvistamiseen on ilmeinen. Samapalkkaisuussääntelyn haaste liittyy ennen kaikkea sen toteutumisen tehostamiseen.

Tasa-arvovaltuutetun toimistossa toimistopäällikkönä työskentelevä Nummijärvi korostaa, että syksyllä eduskunnan käsiteltäväksi tulevaan uuteen tasa-arvolakiin onkin syytä saada säädöksiä, joiden perusteella työpaikoilla on lopultakin toteutettava selvitykset palkkaeroista ja suunnitelmat epäkohtien poistamisesta. Näiden säännösten tulee olla riittävän selkeitä ja täsmällisiä. Nummijärvi toteaa, että uuden lain valmistelussa myöskään yksilön oikeusturvan parantamiseen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Vuonna 1987 voimaan tullut tasa-arvolaki lähti siitä, että yksittäinen työntekijä voi nostaa kanteen, mutta sitä tehdään vain muutamia kertoja vuodessa. Vaikka syrjintäkiellot ovat välttämättömiä, lainsäädännön painopistettä tulee kuitenkin samalla kehittää enemmän edistämisvelvoitteiden suuntaan. "

Palkkasyrjintä. Oikeudellinen tutkimus samapalkkaisuuslainsäädännön sisällöstä ja toimivuudesta" -niminen tutkimus keskittyy käsittelemään palkkaerojen säätelyä lainsäädännön kannalta. Keskeisenä kohteena ovat lainsäädäntöön sisältyvät palkkasyrjintäkiellot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat