Tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloite voi tehdä historiaa – "jokaisessa puolueessa tukijoita"

Kansalaisaloite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi luovutettiin perjantaina eduskunnalle. Nimet on kerätty, mutta työ on vielä kesken.

Ennen kuin aloitteesta järjestetään lähetekeskustelu eduskunnassa, Tahdon2013-kampanjan taholta käydään vielä kovaa tiedotustyötä kansanedustajien keskuudessa.

Kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen kertoo, että kampanjan taholla luotetaan, että aloite etenee laiksi asti. Se on lähes 167 000 allekirjoituksella eniten nimiä saanut kansalaisaloite.

– Jo se äänimäärä minkä saimme aloitteeseen, kertoo, että aloitteella on hyvin vahva suomalaisten tuki.

Moilanen uskoo, että laaja yleinen keskustelu aiheesta vaikuttaa myös kansanedustajiin myönteisesti.

– Edustajat itsekin tietävät, että heidän äänestäjissään on ihmisiä jotka ovat aloitteen takana. Jokaisen puolueen takaa löytyy aloitteen tukijoita.

– Suuri joukko edustajia on jo sanonut, että he tulevat äänestämään lain puolesta.

Isoin este eduskunnassa on Moilasen mukaan se, että kaikki kansanedustajat eivät tarkkaan tiedä, mitä aloite koskee. Epäselvää edustajien keskuudessa on ollut erityisesti siinä, onko aloitteessa jotain velvoitteita kirkon suhteen.

– Tämä koskee pelkästään siviilivihkimisiä, Moilanen tarkentaa.

Yksikään kansalaisaloite ei ole vielä edennyt laiksi asti. Tasa-arvoinen avioliittolaki saattaa olla aikatauluista riippuen ensimmäinen.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei ole antanut samaa sukupuolta oleville pareille oikeutta avioliittoon. Pohjoismaiden lisäksi tasa-arvoisen avioliiton ovat hyväksyneet muun muassa Hollanti, Belgia, Britannia, Espanja, Portugali, Ranska, Argentiina, Etelä-Afrikka sekä useat Yhdysvaltain osavaltiot.   

Lue myös:

    Uusimmat