Tasa-arvoinen avioliitto: Aiemmin verrattiin eläimiin, nyt odotetaan asiallisuutta

Tasa-arvoisesta avioliittolaista käydään lähetekeskustelua eduskunnan täysistunnossa torstaina. Monet ovat huolissaan siitä, että keskustelu ei pysy asiallisena.

Sateenkariperheet ry julkaisi tänään tiedotteen, jossa kansanedustajia kehotettiin jättämään väliin keskustelun ylilyönnit. Kansanedustajia kehotettiin huomioimaan sateenkariperheiden lapset, jotka kuuntelevat keskustelua joko suoraan tai epäsuoraan.

– Tämä on vähimmäisvaatimus, että meidän ylin lainsäätäjäelin ei keskustelisi asiattomasti aiheesta. Aiemmin tasavertaista avioliittolakia on verrattu naimisiin menoon sikojen ja koirien kanssa. Asiattomalla keskustelulla tarkoitetaan älyttömiä vertauksia, humoristisia ilmauksia ja provosoivia väitteitä. Odotamme, että kansanedustajat perustelevat mielipiteensä. Avioliitolaista saa olla montaa mieltä, sanoo Sateenkariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Luvassa värikästä keskustelua

Tasavertainen avioliittolaki jakaa mielipiteitä niin kansan kuin kansanedustajien kesken. Kansalaisaloitteen allekirjoitti yhteensä  166 851 ihmistä. Monet kansanedustajat ovat pohtineet omaa kantaansa asiaan jopa uudelleen.  

– Eduskunnassa ollaan aika varovaisesti liikkeellä tasavertaisen avioliittolain suhteen. Kansa näyttää olevan paljon vapaamielisempi tämän asian suhteen kuin eduskunta. Kaikkien puolueiden äänestäjien joukosta enemmistö kannatti aloitetta, ihan perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja myöten, toteaa Jämsä.

Aiemmat kokemukset opettivat varautumaan nyt

Sateenkaariperheet ry on varautunut asiattomiin keskusteluihin niin, että perheet keskustelevat lastensa kanssa asioista ja vähemmistöön kuuluvat henkilöt varautuvat henkisesti. Lapset voivat traumatisoitua tai loukkaantua asiattomien puheiden seurauksena ja heidän turvallisuudentunteensa voi murtua.

– Viimeksi eduskunnassa käsiteltiin lakia perheensisäisestä adoptiosta rekisteröidyssä parisuhteessa, mikä meni läpi. Silloin perussuomalaisten edustaja vertaili asiaa niin, että jos tämä menee läpi, hänen pitäisi päästä lemmikkikoiransa kanssa naimisiin, selittää Jämsä.

– Toivon, ettei kukaan eduskunnassa veisi turhaan asiaa äärilaitoihin tai muustamaalaisi eri tavalla ajattelevia. Toivon, että keskustelu pohjautuisi faktoihin ja tutkimustietoon, eikä pelkästään puhujien arvomaailmaan ja mielipiteisiin. Mutta viitaten aiempiin keskusteluihin aiheista keskustelu tulee olemaan värikäs. Tunteet tulevat olemaan varmasti pelissä, arvioi torstain istunnossa mukana oleva Lasse Männistö Kokoomuksesta.

Kansanedustajat pitävät kuitenkin kiinni sananvapaudestaan.

– Meillä kansanedustajilla on oikeus ilmaista omia mielipiteitämme ja puhua vapaasti niin, miten parhaaksi katsomme istunnossa. Ei ole sellaisia rajoitteita, että väitteemme pitäisi perustua yleisesti hyväksyttyihin arvoihin tai faktoihin. Puhevapaus on rajoittamaton, mutta puhemies valvoo käytöstä ja keskustelun pelisääntöjä, selittää Männistö.

 

Lue myös:

    Uusimmat