Mainos

"Tarvitsen rahaa Kambodzhaan!" Miehen epäillään huiputtaneen kymmeniä

Puhelin soi, ja soittaja kertoo joutuneensa ryöstetyksi Kaakkois-Aasiassa. Nälkä ja jano vaivaavat. Rahaa pitäisi saada nopeasti.

Nelikymppisen suomalaismiehen epäillään huiputtaneen tällä tavalla kymmeniä ihmisiä. STT:n tietojen mukaan joukossa on diakoneja, sosiaalityöntekijöitä ja kansanedustaja.

Yleensä pyydetyt rahasummat ovat olleet pieniä, kympeistä satoihin euroihin. Miehen epäillään jatkaneen toimintaansa jo reilun vuoden ajan.

Poliisin mukaan mies on viime aikoina kertonut joutuneensa rikoksen tai onnettomuuden uhriksi Kambodzhassa. Hän on sanonut tarvitsevansa rahaa esimerkiksi uuteen passiin, hotellilaskuun tai sairaalahoitoon.

Esiintyminen on ollut ilmeisen uskottavaa, sillä monet ovat menneet lankaan. Ulkoministeriön konsuliyksikön mukaan mies on esimerkiksi pyytänyt siirtämään rahaa omalta tililtään. Pankissa "auttajille" on selvinnyt, etteivät he voi siirrellä rahoja toisten tileiltä, ja moni on päättänyt lähettää omia rahojaan.

Yleensä mies on esiintynyt omalla sukunimellään, mutta etunimekseen hän on kertonut mitä milloinkin. Asuinpaikka on vaihdellut sen mukaan, onko rahaa pyydetty helsinkiläisiltä vai lahtelaisilta.

STT:n tietojen mukaan mies on esiintynyt kuin tietäisi kohteistaan enemmänkin ja esimerkiksi kehunut näiden aikaansaannoksia. Eräässä tapauksessa hän lähestyi kaupunginosayhdistyksen aktiivia "ystävänä ja kulosaarelaisena".

"Oikeassa hädässä saa apua"

Ministeriössä ollaan helpottuneita, että poliisi on tiedottanut asiasta julkisuuteen. Ulkoministeriö on saanut lukuisia yhteydenottoja miehestä, eivätkä kaikki ole olleet ystävällisiä.

- Meiltä on kyselty, miksi emme auta hädässä ulkomailla olevaa suomalaista, sanoo konsuliyksikön päällikkö Pasi Tuominen.

Tuominen tähdentää, että oikeassa hädässä olevat suomalaiset saavat apua. Sitä voi pyytää muiden EU-maiden tai Pohjoismaiden lähetystöistä, jos maassa ei ole Suomen edustustoa.

Helsingin poliisi selvittelee, onko mies myös huijannut ennakkomaksuja olemattomista vuokramökeistä ja -huoneistoista. Miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa ja luultavasti olinpaikkakin, mutta häntä ei ole tavoitettu.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.