Mainos

Tarvitseeko Suomi oman kyberaseen?

Suomi valmistelee kyberturvallisuusstrategiaa, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Strategiassa ei ainakaan vielä ole merkintää Suomen omasta kyberaseesta.

– Varmasti puolustusvoimat sitä miettii, mutta mitään merkintää aseesta ei ole. Ase olisi puolustusvoimien osuus kyberpuolustuksesta, sanoo turvallisuus- ja puolustusasian komitean pääsihteeri Aapo Cederberg.

Viestintävirasto asetti tänään kyseenalaiseksi Suomen julkisen hallinnon tietojärjestelmien turvallisuuden. Viraston mukaan turvallisuusasioita on hajautettu liikaa, eikä kenelläkään Suomessa ole tarpeeksi kattavaa kuvaa julkishallinnon tietoturvasta.

Tähän aiotaan kiinnittää huomiota myös kyberturvallisuusstrategiassa, vakuuttaa Cederberg.

– Kokonaiskoordinaation on oltava paremmin hallinnassa. Tietoturvaloukkauksien kohdalla meidän pitäisi pystyä paremmin jakamaan tietoa niiden estämisen parhaista käytännöistä.

Kyberturvallisuuden suurin uhka on haittaohjelmien nopea kehitys.

– Verkosta nousee koko ajan uusia ilmiöitä, mikä tuottaa haasteita. Tässä on vähän tällainen asetelma, että ase vastaan aseet. Miten pysyä askeleen edellä, kun hyökkäysmenetelmät ovat koko ajan kehittyneet?

Turvallisuusstrategia ei ole pelkästään julkisen hallinnon hanke, vaan mukana on myös yksityisiä yrityksiä.

– Tässä on tärkeää koko yhteiskunnan saaminen mukaan, Tietoverkkojen infrahan on pitkälti yksityisessä omistuksissa, ja meillä on yrityksiä, jotka hallitsevat tietoturvan hyvin.

Strategian tavoitteena on, että Suomesta tulee yksi johtavista maista kyberturvallisuuden kehittämisessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.