Keihäänheittäjä Paula Tarvaiseen pätee yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailuissa sama lähtökohta kuin estejuoksija Jukka Keskisaloon. Kropassa on ennätyksen eväät, kunhan vain saisi sen onnistumisen puristettua kehosta irti.
Tarvainen, 33, on lajin Suomen ennätyksen haltija kolmen vuoden takaisella 64,90:llä, ja samanlainen kaari on pomarkkulaisen toiveissa myös uran kuudensissa peräkkäisissä arvokilpailuissa.
- Pienessä mielessä on tavoitteena se, että haen suomalaisnaisten parasta onnistumista näistä kisoista. Kuuden parhaan joukkoon tähtään, Tarvainen linjasi karsintakilpailun aattona.
Viime vuoden MM-kisoissa Helsingissä hän oli juuri kuudes, mikä on kirkkaasti hänen paras arvokisasijoituksensa. Edellisissä EM-kilpailuissa sijaksi tuli kymmenes.
Tarvaisella onnistuminen kulminoituu tekniikan hallintaan. Heitoissa on voimaa, mutta keihäs pakkaa lähtemään väärään asentoon taivaalle.
- Minun pitää keskittyä heiton loppuun ja saada tekniikka napsahtamaan kohdalleen. Täällä tehdyt harjoitusheitot ovat menneet ihan hyvin, Tarvainen kertoi.
Keväisen nilkkavamman takia Tarvainen aloitti kilpailukautensa vasta juhannuksena Kuortaneella, mutta on sen jälkeen kisannut normaalitahtia. Kilpailuja on koossa seitsemän, jos Kalevan kisojen karsinta lasketaan mukaan. Vain kerran, juuri kauden avauksessa, Tarvaisen keihäs on lentänyt yli 60 metrin (60,59).
- Terveys on nyt kohdallaan, kun Kalevan kisoissa kiusannut patellajänteen vammakaan ei enää vaivaa, luottavaisena karsintaa odottava Tarvainen jutteli.
Ingberg saanut heiton ajoituksen kuntoon
Naisten keihäänheiton karsintakilpailun finaaliraja noudattaa hyvin tarkasti eurooppalaisten naisheittäjien tämän vuoden tulostasoa. Jos tilastoista pystyisi tekemään täsmälliset johtopäätökset heittäjien lauantaisesta tekemisestä Ullevin stadionilla, karsintarajan ylittäisi 13 naista.
Suomalaisista tuo raja on rikkomatta vielä Mikaela Ingbergillä, joka puolustaa Göteborgissa kaksien edellisten EM-kisojen pronssimitaleitaan (1998 ja 2002).
- Arvokisa sytyttää aina. Ilman niitä en varmaan enää jatkaisi heittämistä, 32-vuotias Ingberg tunnusti ja iloitsi siitä, että pääsee heittämään samalla stadionilla, jolla hänen arvokisojen mitalitilinsä avautui 11 vuotta sitten. Ingberg voitti silloin nuorena tulokkaana MM-pronssia.
- Tavoitteena on heittää täällä kauden parhaat heitot. Kalevan kisojen jälkeen sain hyvän kahden viikon harjoitusjakson ja tein kaksi heittotreeniä huolellisesti ja keskittyneesti, Ingberg kertoi.
Hänen tämän kauden paras heittonsa on kantanut 60,16. Vaasalainen uskoo, että heitossa alkaa olla taas ideaa, kun heiton ajoitus on kohdallaan.
Ahonen nöyränä, vaan ei nöyristellen
Kirsi Ahonen tuntuu saaneen aimo annoksen lisää itseluottamusta ja virtaa siitä, että hän pääsi vuosien yrittämisen jälkeen arvokisoihin. Ahonen, 30, sinetöi kisamatkansa heittämällä kauden kotimaisen kärkituloksen 60,98 Helsingin GP-kilpailuissa heinäkuun lopussa.
- On tämä iso juttu pienen ihmisen elämässä. Pari kertaa on ollut jo keihäät myynnissä, Ahonen kuvasi vuosien kivistä tietään.
Kun tilaisuus tuli, Ahonen aikoo nauttia siitä täysin siemauksin. Kukaan ei halua tulla heittämään huonosti arvokilpailuihin.
- Karsintaraja on yksi viiva siellä kentällä. Minun normaalitasoni on ollut 57-58 metriä, mutta apina putosi harteilta, kun sain ensi kertaa elämässäni keihään yli 60 metrin viivan, Ahonen muisteli Helsingin onnistumistaan ja lupasi lähteä karsintakilpailuun nöyrin mielin, vaan ei nöyristelemään.
- Nämä ovat minun ensimmäiset arvokilpailuni, joten sijoitus on ainakin kaikkien aikojen parhaani, Ahonen pamautti.
Hänen kommenttinsa osoittivat, että arvokisojen maailmassa on ensikertalaiselle paljon ihmeellisiä asioita.
- Tuolta saa kaapista ottaa urheilujuomaakin niin paljon kuin haluaa, eikä tarvitse maksaa mitään, Ahonen hämmästeli kisajärjestäjien huolenpitoa.
(MTV3-STT)