Tartuntataudit kuriin geenimuunnelluilla hyttysillä?

Hyttysten levittämien vaarallisten tartuntatautien leviämistä voitaisiin estää geenimuunneltujen hyttysten avulla, uskovat yhdysvaltalaiset ja britannialaiset tutkijat.

Tutkijoiden geenimuunnos tekee hyttysnaaraista lentokyvyttömiä. Muunnoksella pyrittiin vaikuttamaan nimenomaan naaraisiin, sillä vain ne imevät verta ja levittävät tauteja.

Myös koirailla on kuitenkin tutkijoiden suunnitelmissa olennainen tehtävä. Geenimuunnos ei vaikuta koiraisiin suoraan, mutta ne siirtävät sen jälkeläisilleen. Näin ollen geenimuunnellut koiraat pystyvät itse lentämään, mutta niiden naaraspuoliset jälkeläiset eivät.

Tarkoituksena on levittää luontoon kymmeniätuhansia geenimuunneltuja hyttysenmunia, joista kaikista kuoriutuu koiraita. Kun nämä koiraat parittelevat tavallisten naaraiden kanssa, seuraavan sukupolven naaraat syntyvät lentotaidottomina. Jos geenimuunneltuja koiraita on moninkertaisesti tavallisiin verrattuna, seuraava sukupolvi koostuu pääasiassa niiden jälkeläisistä.

Vaihtoehto hyttysmyrkylle

Tutkimusta johtanut Luke Alphey bioteknologiayritys Oxitecistä hehkuttaa geenimanipulaatiomenetelmää ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi verrattuna hyttysmyrkkykemikaaleihin.

-Se myös suojelee kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti riippumatta heidän varallisuudestaan, valta-asemastaan tai koulutuksestaan.

Nyt geenimuunnellut hyttyset kuuluvat dengue-kuumetta levittävään aedes aegypti -lajiin. Tutkijoiden mukaan vastaavanlainen muunnos voitaisiin kehittää myös malariaa levittäville hyttysille.

Dengue-kuumeeseen sairastuu vuosittain arviolta 50 miljoonaa ihmistä. Tauti piinaa erityisesti kehitysmaita, ja tartuntavaarassa on noin kaksi viidennestä koko maailman väestöstä.

Dengue-kuumetta vastaan ei ole rokotetta. Tauti voi olla tappava varsinkin silloin, jos sama ihminen sairastaa sen useita kertoja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat