Mainos

Tarrojen raaputus päättyy

Autoilevia kiukuttanut verotarrojen raaputtaminen auton tuulilasista loppuu. Autoveron maksua ei kuitenkaan pysty välttämään. Vero on tullut jäädäkseen, mutta vastedes se kerätään toisella lailla.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen ajoneuvoverolaista. Uudella lailla korvataan tähän asti veromerkillä kannettu ajoneuvovero. Vastaava vero peritään jo ensi vuonna ajoneuvorekisterissä olevien tietojen perusteella verovelvolliselle lähetettävällä verolipulla.

Budjettineuvotteluissa pohdittiin, voitaisiinko ajoneuvoverosta kertyvä miljardi markkaa saada kokoon jollain toisella perusteella. Tuloksena kuitenkin lopulta oli, että ajoneuvoveroa jatketaan. Veron määrät ja verolliset ajoneuvot ovat samat kuin nykyisinkin.

Ennen vuoden 1994 alkua rekisteriin merkitystä ajoneuvosta vero on 500 markkaa. Tämän määräajan jälkeen rekisteröidyistä välineistä vero on 700 markkaa.

Vammaisille myönnetään verovapauksia. Kesken verokautta rekisteriin tulevilta ajoneuvoilta veroa on tarkoitus kantaa vain verokaudesta jäljellä olevaa osaa vastaava määrä.

Verokauden alkamisesta säädetään myöhemmin annettavalla asetuksella. Todennäköisesti verokausi alkaa ensi kesänä. Veronalaisia kulkupelejä ovat henkilö- ja pakettiautot sekä erikoisautot, joiden suurin sallittu kokonaismassa on 3500 kiloa. Museoautoista veroa ei tarvitse maksaa. Samaten puolustusvoimien autot olisivat vapaita veroista, jos niitä ei ole merkitty yleiseen ajoneuvorekisteriin.

Nykyisin voimassa oleva laki säädettiin ajoneuvokohtaiseksi eikä siten, että ensiksi olisi määrätty tavanomaiseen tapaan ajoneuvoverosta vastuussa oleva verovelvollinen. Verovelvollista ryhdytään nykyjärjestelmällä etsimään vasta siinä tilanteessa, kun maksua ei ala kuulua. Nyt tähän on siis tulossa muutos.

Veron tuoton arvioidaan olevan ensi vuonna 1 085 miljoonaa markkaa. Verovelvollisen kannalta säästöä kertyy työstä. Enää ei tarvitse irrottaa vanhaa veromerkkiä, hankkia uutta ja harrastaa hankalaa askartelua erittäin herkästi liimautuvan tarran kanssa. Kuitenkin kustannuksia tulee lisää, kun verolipun kanssa menee pankkiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.