Mainos

Tarramies yrittää kiertää tupakantuontisäädöksiä Virosta

Suomalainen Ari Nokela, 53, yrittää erikoisella liikeidealla kiertää tupakantuontirajoituksia Virosta Suomeen. Viime vuoden heinäkuusta lähtien yli 200 savukkeen eli useamman kuin yhden kartongin tuonti Virosta on käytännössä estetty.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan jokaisessa yhden kartongin ylittävässä pakkauksessa on oltava suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät. Nokela mainostaa Viron-matkaajien suosimassa Baltic Guide -lehdessä palvelua, joissa varoitustarrat "toimitetaan hotelliin tai satamaan".

– Yhden kartongin tarrat maksavat kaksi euroa, Nokela sanoo.

Liikeidea uhkaa tyssätä alkuunsa

Koska jokaisesta rasiasta on irrotettava pakkausmuovi ja tarroja on melkoinen määrä, puuha voi viedä Virosta palaavan suomalaisturistin hermot. Tähänkin Nokelalla on ratkaisu: yhden euron maksua vastaan Nokelan Hängvig-yrityksen työntekijät kiinnittävät yhden kartongin tarrat.

Nokela tuntuu äkkiseltään ajatelleen kaikkea. Hän on ottanut huomioon myös, että eri savukkeiden nikotiini- ja tervapitoisuudet vaihtelevat. Kevytsavukkeille on omat tarransa.

Nokelan liikeidea uhkaa kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi.

– Jo EU:n direktiivissä samoin kuin Suomen lainsäädännössä sanotaan selvästi, että savukeaskin varoitusmerkinnän on oltava painettuna rasian toiselle näkyvimmälle ulkopinnalle, Tullihallituksen riskienhallintapäällikkö Anssi Kartila sanoo.

Tulli antanut vääriä neuvoja

Tieto yllättää Nokelan.

– Olen käynyt näyttämässä näitä tullissa, ja siellä sanottiin, että varoitusmerkinnät kelpaavat, kunhan ne on kiinnistetty askin pintaan pakkausmuovin alle.

Näin tullin rikostutkinnasta ilmoitetaan myös MTV:n uutisille.

Mutta Kartila ei järkähdä: tullin ohje on väärä.

– Täytyy lähettää uusi kiertokirje, hän sanoo.

Nokela sanoo, että hänellä on ollut "kymmeniä asiakkaita". Lisäksi internetin keskustelupalstalla on tiedusteltu, mistä tarroja saa. Myös siellä keskustelijat kertovat varmistaneensa tullista, että tarramerkinnät kelpaavat. Nokela tosin vaikuttaa osallistuneen keskusteluun palstalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.