Mainos

Tärpättisäiliön räjähdys kuului Oulussa kilometrien päähän

Terävä-ääninen räjähdys oli merkki Oulun Nuottasaaren tehdasalueen palopäällikölle siitä, että Arizona Chemicalin tehtaalla on sattunut jotain vakavaa. Myös ilmassa lenteli palasia.

Veikko Kumpuojan pahat aavistukset osoittautuivat oikeiksi: yksi ihminen kuoli ja neljä loukkaantui tärpättisäiliön räjähdyksessä. Paukaus kantautui kilometrien päähän.

- Räjähdyskohteen lähistöllä oli sokissa olevia ihmisiä. Kehotin heitä siirtymään kauemmaksi samalla kun selvittelin, mitä on tapahtunut, Kumpuoja kuvailee aamun tapahtumia.

Kuolonuhri on poliisin mukaan noin 30-vuotias oululainen mies. Loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja.

Uhri hitsasi tikkaita

Onnettomuus tapahtui noin puoli yhdeksän aikaan aamulla, kun viisi työntekijää oli viimeistelemässä ison säiliön huoltotöitä säiliöalueella.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Rantanen kertoo, että onnettomuudessa kuollut mies oli räjähdyshetkellä hitsaamassa tikkaita säiliön päällä. Muut työntekijät olivat maan tasalla.

- Räjähdyksen voimaa kuvastaa se, että säiliön kansi lensi kymmenien metrien päähän ja sen palasia vieläkin pidemmälle, Rantanen sanoo.

Myös kuolonuhri löytyi useiden metrien päästä räjähdyspaikasta.

Työntekijät olivat alihankkijan palveluksessa. Arizona Chemicalin tehtaanjohtajan Rauno Luttisen mukaan he olivat käyneet läpi tarkan turvallisuuskoulutuksen.

Turman syytä ei tiedetä

Teräsrakenteisessa säiliöissä on ollut tärpätin tislauksessa syntynyttä polttoseosta. Luttinen kertoo, että ennen huoltoa säiliö oli tyhjennetty ja pesty moneen kertaan. Turvallisuussyistä säiliössä oli vettä.

- Vaikea sanoa, mistä tärpättiä oli tullut säiliöön, Luttinen totesi.

Myöskään poliisilla ei ole vielä käsitystä onnettomuuden syystä. Rantasen mukaan yksi mahdollisuus on, että räjähdys on syntynyt hitsauskipinästä.

Poliisi tutkii tapausta tässä vaiheessa työtapaturmana. Tutkimuksiin osallistuu lisäksi Turvatekniikan keskus Tukes.

Arizona Chemicalin tehtaalla järjestettiin aamupäivällä kriisipalaveri. Työntekijöiden toivomuksen mukaisesti töitä ei tehtaalla keskeytetty.

Oulun tuomiokirkossa järjestetään illalla rukoushetki räjähdysonnettomuuden vuoksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.