Mainos

Tarkkailuhaalarit toivat syytteen vankilan johtajalle

Niin kutsuttuja tarkkailuhaalareita käytettiin Riihimäen vankilan vangeilla, joiden epäiltiin piilottaneen huumeita. Vastaavia haalareita on käytetty monissa muissakin vankiloissa.

Riihimäen käräjäoikeudessa on luettu tänään syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta Riihimäen vankilan entiselle vankilanjohtajalle Jaakko Kopralle sekä kahdelle aiemmin vartiopäällikkönä työskenneelle henkilölle.

Syytteet liittyvät niin kutsuttuihin tarkkailuhaalareihin, joita käytettiin, kun vankien epäiltiin salakuljettavan porttien sisäpuolelle kiellettyjä aineita.

Vuosina 2004-2005 aikana Riihimäen vankilassa huumeiden piilottamisesta epäillyille vangeille puettiin erityiset tarkkailuhaalarit. Selkäpuolelta vetoketjulla suljettavien haalareiden hihan- ja lahkeensuissa sekä kauluksessa oli nippusiteet, jotka kiristettiin niin, ettei käyttäjä voinut riisua pukua ilman apua.

Tässä asussa vangit siirrettiin eristysselliin, josta he tarpeen tullen pääsivät asioimaan wc:ssä vartijoiden valvonnassa. Tarkoituksena oli näin estää vankeja ulostamasta huumepaketteja ja nielemästä niitä uudelleen.

Joukko vankeja teki kuitenkin toiminnasta tutkintapyynnön, jossa he väittivät joutuneensa pitämään samaa haalaria pahimmillaan jopa viikon ilman peseytymismahdollisuutta tai wc:tä.

Kaikki vastaajat kiistivät syytteet. Puolustuksen mukaan vangeilla oli mahdollisuus wc-käynteihin, jos he noudattivat annettuja ohjeita.

Nykyisin Länsi-Suomen lääninvankilan johtajana työskentelevän Kopran puolustus esitti lisäksi, että tarkkailuhaalareiden käytölle oli haettu vahvistus vankiloiden toimintaa hallinnoivasta Rikosseuraamusvirastosta. Viraston johtaja Esa Vesterbacka kieltäytyi kuitenkin tänään kommentoimasta asiaa.

Tarkkailuhaalareita on käytetty Riihimäen lisäksi myös useissa muissa vankiloissa, muun muassa Helsingissä. Rikosseuraamusvirasto on kuitenkin nyt puuttunut asiaan.

- Sen jälkeen, kun tämä juttu meni poliisin esitutkintaan, niin meiltä annettin selkeät ohjeet, että haalareitten käyttö kielletään täksi ajaksi, kertoo tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta.

Juttun käsittely jatkuu Riihimäen käräjäoikeudessa vielä huomisen ajan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.