Mainos

Tarkkailijoilla todisteita Timorin karkotuksista

YK:n tarkkailijat näkivät tänään, kuinka puolisotilaalliset joukot kuljettivat noin 5000 itätimorilaista pääkaupungin Dilin satamaan odottamaan siirtoa pois alueelta.

-Näimme 5000 ihmistä koottuna satama-alueelle, josta heidät selvästikin oli tarkoitus siirtää veneeseen. Venettä ei ollut vielä paikalla, mutta meillä on aiempia tietoja karkotettuja kuljettaneista veneistä. Tässä on kyse järjestelmällisestä puhdistuksesta, sanoi YK:n edustaja David Wimhurst. Suurin osa Itä-Timorista karkotetuista ihmisistä on kuljetettu saaren länsiosaan, joka on Indonesian hallussa.

Punaisen Ristin arvion mukaan Länsi-Timoriin on tuotu jo noin 60 000 karkotettua. YK:n Itä-Timorin operaation Unametin edustajat todistivat tänään hävitystä Dilin keskustassa, jossa kauppoja ja liikerakennuksia oli liekeissä. Tarkkailijaryhmä näki myös, kuinka Itä-Timorin itsenäisyyttä vastustavat puolisotilaalliset joukot ryöstelivät kauppoja.

YK-ryhmän oli määrä tarkkailla, onko Indonesian eilen julistama poikkeustila onnistunut rauhoittamaan levottomuuksia. Wimhurstin mukaan tarkkailijoiden kertomukset osoittavat, ettei näin ole tapahtunut.

-Näyttää siltä ettei tilanne ole muuttunut lainkaan sotatilan julistamisen jälkeen, Wimhurst sanoi.
Kaaos ja terrori Itä -Timorissa jatkuu edelleen huolimatta siitä, että Indonesian hallintoa kannattavat puolisotilaalliset joukkiot ovat luvanneet lopettaa väkivaltaisuudet.

Itä-Timorin itsenäisyyttä vastustavat puolisotilaalliset joukot ovat luvanneet lopettaa terrorikampanjansa Itä-Timorissa. Asiasta kertoi useiden Indonesia-mielisten järjestöjen tiedottaja.

Terrorin lopettamisesta sovittiin hänen mukaansa tapaamisessa, johon osallistuivat puolisotilaallisten joukkojen komentajat ja Itä-Timorin asevoimien päällikkö. Itsenäisyyden vastustajat ovat aiemminkin luvanneet lopettaa väkivaltaisuudet, mutta eivät ole pitäneet lupaustaan.

YK:n arvioiden mukaan väkivaltaisuudet ovat ajaneet kodeistaan jo noin 200 000 itätimorilaista eli neljänneksen alueen väestöstä. Tuhopoltot ja ryöstely jatkuivat Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä myös tänään.

Väkivallan aalto alkoi, kun lähes 80 prosenttia itätimorilaisista asettui kansanäänestyksessä kannattamaan alueen irtautumista Indonesiasta.

Itä-Timorissa tilanne tuntuu hieman rauhoittuneen. YK:n mukaan Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä ammuskelu on vähentynyt ja kadut ovat lähes tyhjentyneet.

YK valmistautuu jättämään Itä-Timorin ja aikoo evakuoida koko henkilökunnan Dilissä huomenna aamulla, kertoo australialainen lähde.

Sata ihmistä murhattu?


YK tutkii tietoja, joiden mukaan Itä-Timorin itsenäisyyttä vastustavat joukot surmasivat sata ihmistä erään kylän kirkossa tämän viikon alussa.

-Olemme saaneet vahvistamattomia tietoja, joiden mukaan Suain kirkosta ja sen ympäriltä olisi löydetty jopa sadan ihmisen ruumiit, YK:n tiedottaja David Wimhurst kertoo Sydneystä.

Norjalainen vaalitarkkailija Ronny Hansen oli Suaissa kansanäänestyksen aikoihin. Norjaan palannut Hansen oli maanantaina puhelinyhteydessä katoliseen pappiin Francisco Soaresiin, ja tämä kertoi, että puolisotilaalliset joukot olivat hyökänneet kirkkoon ja surmanneet satakunta ihmistä.

-Puhelinlinja oli erittäin huono, ja pyysin häntä toistamaan tiedon. Hän toisti monta kertaa, että kuolleita oli sata, Hansen kertoi tänään. Myös muista lähteistä tulleet tiedot viittaavat joukkomurhaan.

Suain kirkossa oli vielä äskettäin parituhatta ihmistä, jotka olivat paenneet väkivaltaisuuksia. Suai sijaitsee vajaat sata kilometriä Itä-Timorin pääkaupungista Dilistä etelään.

Itätimorilainen Maria Bernardino kertoi tänään ystävänsä olleen verilöylyn silminnäkijänä. Ystävä oli nähnyt kirkon lattialla ainakin 40 ihmisen ruumiit. Joukossa oli myös lapsia. Heidät oli ammuttu tai surmattu viidakkoveitsillä.

-Hän näki papin, joka polvillaan itkien pyysi (hyökkääjiä) säästämään ihmisten hengen. Kaikkialla oli verta, Bernardino kertoi uutistoimisto Reutersille.
(MTV3- STT-Reuters-NTB-DPA)
Vaalitarkkailija Kalle Sysikosken puhelinraportti Itä-Timorin tilanteesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.