Mainos

Tarkkailijat melko tyytyväisiä Afganistanin vaaleihin

Vaalitarkkailijoiden mielestä ongelmia aiheutti esimerkiksi vaalivirkailijoiden kokemattomuus. Afganistanin ensimmäisten suorien presidentinvaalien ääntenlasku päästään ilmeisesti aloittamaan huomenna.

Afganistanin eiliset presidentinvaalit sujuivat jokseenkin demokraattisesti, arvioi vaalien suurin tarkkailijaryhmä tänään. Riippumattomalla afganistanilaisella Fefa-järjestöllä oli 2300 tarkkailijaa eri puolilla maata. Vaalit sujuivat rauhallisemmin kuin mitä pessimistit olivat odottaneet, sanoi järjestö viitaten ennakkoon pelättyihin Taleban-järjestön hyökkäyksiin.

Tarkkailijat totesivat samalla, että ehdokkaiden lisäksi myös äänestäjät olivat valittaneet musteesta, jonka piti pysyä peukalossa äänestämisen merkkinä, mutta joka olikin pyyhittävissä pois. Tämä oli Fefan mukaan äänestäjien suurin arvostelun kohde. Fefa huomautti myös, että monet vaalivirkailijat olivat selvästi kokemattomia maan ensimmäisissä suorissa presidentinvaaleissa.

Presidentti Hamid Karzain vastaehdokkaat ilmoittivat eilen vetäytyvänsä kilvasta, koska heidän mukaansa äänestysmenettelyyn liittyi liikaa epäselvyyksiä. Vaaleja ei keskeytetty, mutta Afganistanin ja YK:n edustajien muodostaman vaalielimen mukaan väitteet laittomuuksista tutkitaan tarkasti.

Afganistanin vaaliviranomaiset kokosivat tänään vaaleissa annettuja ääniä, ja ääntenlaskun odotetaan pääsevän alkamaan maanantaina.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.