Mainos

Tarkka: Vanhaselle ei varmasti jatkokautta

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvioi Huomenta Suomen haastattelussa vaalirahajupakan keskiöön joutuneen pääministeri Matti Vanhasen tilannetta heikoksi.

- Kyllä tästä jupakasta tulee hänelle kilpeen lommo, ja kun niitä lommoja on jo ennestään, niin kuvitelmat kolmannesta pääministerikaudesta ovat kyllä turhia, Tarkka tuomitsee.

Tarkka pitää monen muun tapaan erikoisena sitä, ettei Vanhanen omien sanojensa mukaan muistanut vuosi sitten vaalirahoituskiistelyn aikana rahoitustapaamisten paikkaa:

- On kummallista, että tuo jota hän nyt kutsuu totuudeksi, ei tullut jo silloin mieleen.

Tarkan arvion mukaan Vanhanen jatkaa kompurointia pääministerin paikalla vaalikauden loppuun. Hänen mielestään oman puolueen sisäinen mielipide on pääministerin asemaan voimakkaimmin vaikuttava asia. Tämän hetkisessä vaalirahajupakassa voi nähdä jopa joitakin yhtymäkohtia niihin tapauksiin, jotka aikanaan johtivat Anneli Jäätteenmäen ja Ilkka Kanervan eroihin. Jäätteenmäen tapaukseen verrattuna Kanervan ja Vanhasen myöhemmät ongelmat ovat toki olleet huomattavasti kevyempiä.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että vaalirahoituksessa itsessään ei ole mitään laitonta. Tarkan mielestä salailun myötä touhusta tulee hieman likaisen oloista:

- Se on kumma että avoimuus on niin tiukassa. Salailusta on tullut vähitellen maan tapa.

Tähän mennessä puoluerahoituksesta on tullut ilmi vasta pieni osa. Samantapaisia paljastuksia on odotettavissa monen puolueen ja yrityksen osalta.

Vanhanen heittää Korhosen leijonille

Tarkka epäilee, että Vanhanen pyrkii vahvistamaan omaa asemaansa heittämällä puoluesihteeri Jarmo Korhosen oman onnensa nojaan. Korhosen tilanne todennäköisesti muodostuu niin vaikeaksi, että hän tuskin pystyy toimessaan jatkamaan. Julkisuudessa Vanhaselta ei ole herunut monta Korhosta puolustavaa sanaa.

- Korhosella ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin alistua kohtaloonsa. Jos puolueen ja pääministerin kannatus menee, ei siinä puoluesihteerillä ole paljon vaihtoehtoja, sanoo Tarkka.

Vaalirahoitusvyyhdin paljastuminen Suomessa ei helpota Vanhasen asemaa kesän EU-kokouksissa. Tarkka uskoo, että unionin käytävillä Suomen tilannetta on ehditty seuraamaan, mikä hankaloittaa Vanhasen asemaa entisestään. Vanhasella on ollut Euroopassa profiloitumisongelmia, kuten kotimaassakin.

- Vanhanen on fiksu ja hän osaa asiansa, mutta jotakin puuttuu. Vanhasen ongelmana on karisman puute, vaikka hänellä muuten olisi edellytykset olla voimakas johtaja, Tarkka arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.