Mainos

Tarkka: Stasi-lista syytä julkistaa

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan mielestä Supon oman uskottavuuden kannalta olisi tärkeää julkistaa sekä suojelupoliisin Stasi-lista että Supon toimenpiteet listan nimien osalta. Tehtävä kuuluu Tarkan mielestä Supon uudelle päällikölle.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka pitää Stasi-listan julkistamista tarpeellisena. Hänen mukaansa listan julkistaminen on Supon edun mukaista. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Tarkan mukaan listan julkistamiseen vaikuttavat yleisyhteiskunnalliset näkökohdat, jotka ovat jo näkyneet presidentti Mauno Koiviston ja Supon entisen johtajan Seppo Tiitisen lausunnoista.

Tarkan mielestä juttu on edennyt nyt sellaiseen vaiheeseen, että Supon oman uskottavuuden kannalta olisi tärkeää julkistaa sekä Supon lista että sen toimenpiteet listan nimien osalta.

- Minusta olisi onnetonta, jos listan sisältö jäisi edelleen lillumaan tällaiseen epämääräisyyteen julkisen ja salaisen välille. Joku järkevä ratkaisu tähän täytyy löytyä, ja se on listan julkistaminen, Jukka Tarkka sanoo.

Tarkan mielestä nimenomaan Supon uuden päällikön tehtävänä olisi julkaista kauan puhuttanut Stasi-lista.

Stasi-listalla on tiettävästi 18 suomalaisen nimeä. Supo sai listan ulkomaisilta virkaveljiltään, minkä jälkeen lista suljettiin kassakaappiin. Tarkan mukaan lista suljettiin kassakaappiin, ja samalla Supo antoi ymmärtää, että lista ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Tarkan mielestä listan kassakaappiin sulkeminen on Supon kaltaiselta organisaatiolta hyvin kummallinen menettely, sillä Supon tehtävänä on juuri selvittää, onko kansallisen turvallisuuden kannalta meneillään jotakin ongelmallista. Tässä näytti pitkään siltä, että Supo ei suorittanut tätä tärkeää tehtäväänsä.

- Nyt, vähän aikaa sitten tuli julkisuuteen tämä poliisin ylijohdon tekemä selvitys, joka osoitti, että Tiitisen listalla olevien nimien taustoja on tutkittu. Jos - ja kun Tiitisen lista julkistetaan, siihen rinnalle saadaan tällaista viranomaistietoa siitä, mitä näiden eri nimien osalta on tehty eli virkamiesselvitys teettää puhtaat paperit ilmeisesti hyvin suurelle osalle listalla olijoista, ennustaa Tarkka.

Poliisijohto salaisi nimilistan

Suomen korkein poliisijohto kannattaa edelleen niin sanotun Tiitisen listan salaamista. Poliisiylijohtaja Markku Salminen sanoi Ilta-Sanomille neuvotelleensa eilen suojelupoliisin vt. päällikön Petri Knapen kanssa nimiluettelon julkaisemisesta.

Salmisen mukaan he tulivat yhdessä siihen tulokseen, että Supo ei voi julkistaa hallussaan olevaa listaa.

Jonkka: Tiitisen listalla liikaa painoa

Jaakko Jonkka

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan Tiitisen lista on saamassa liian paljon painoarvoa. Listan julkisuudesta päättää suojelupoliisi, Jonkka sanoo. Hän kuitenkin kysyy, onko viisasta pitää salassa nimilistaa, joka herättää niin paljon arvailuja julkisuudessa.

Jonkka sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että Supo on tarkistanut Tiitisen listalla olevien ihmisten yhteydet Stasiin, eikä se löytänyt niistä näyttöä

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.