Tarkka kuluttaja ja viranomaisvalvonta lisäävät tuotteiden takaisinvetoja

Tuotteiden takaisinveto lisääntyy, mutta se ei johdu yksiselitteisesti tuotteiden huonontuneesta laadusta. Viranomaisvalvonta ja yritysten oma valvonta ovat kiristyneet entisestään. Myös kuluttajien kautta tulee runsaasti tietoa heikkolaatuisista tuotteista.

Tänä vuonna ruokaa on vedetty markkinoilta jo 65 kertaa. Viime vuonna luku oli 71 ja muutamana edellisenä 42-55. Viranomaiset tarkkailevat etenkin tuotteita, joissa on eniten ongelmia.

- Mikrobiologisesti heikko laatu on ollut tyypillisin syy ruoka-aineiden takaisinvetoon tänä vuonna, kertoo tuoteturvallisuusyksikön johtaja Arja Kaiponen Elintarviketurvallisuusvirastosta Evirasta.

Erikoiset elintarvikkeet

Kaupoista on vedetty myös sellaisia uuselintarvikkeita, joille ei ole tehty turvallisuusarviota EU:ssa. Niitä ovat olleet muun muassa erilaisia yrttejä ja rohdoksia sisältäneet elintarvikkeet. Tänä vuonna on pysäytetty esimerkiksi camu camu -marjaa sisältävä hedelmäjuoman ja silkkivyökääpää sisältävän ravintolisän myynti.

- Kauppa kansainvälistyy. Ilmiöstä kertovat erikoiset tuotteet, Kaiponen kertoo.

Meille tuntemattomien yrttien turvallisuus halutaan varmistaa ennen markkinoille päästämistä.

Allergeenia sisältävän elintarvikkeen puutteelliset tiedot aiheuttavat aina takaisinvedon, sillä kuluttajien terveyttä ei vaaranneta.

Kuluttaja voi ilmoittaa ruuan laatuhuolista kuntansa elintarvikevalvontaan ja mielellään samalla myös kauppaan ja valmistajalle.

Kuluttaja käräyttää

Suomalaiskuluttajat ovat valveutuneita. Pelkästään Turvatekniikan keskuksen Tukesin kuluttajaturvallisuusyksikkö saa vuosittain noin 500 kuluttajailmoitusta, joissa kerrotaan vaarallisista tuotteista.

- Jos tuote ei täytä vaatimuksia, harkitsemme, onko tuote niin vaarallinen, että se vaatii takaisinvedon kuluttajailta vai riittääkö esimerkiksi myynnistä poistaminen, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jaakko Kuustonen Tukesista.

Valvonnan täsmäiskuja tehdään tuoteryhmiin, joissa tiedetään olevan ongelmia. Huonot turvaportit ja kehnot heijastimet ovat viime aikojen vaarallisia tuotteita.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat