Mainos

Tarkka: Keskusta saa nyt kaiken huomion, Kiviniemessä on särmää

Politiikan asiantuntija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka pitää Mari Kiviniemeä oivana valintana keskustan uudeksi puoluejohtajaksi, ja samalla Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

- Kiviniemellä on erikoisuutta ja särmää verrattuna näihin kahteen mieskonkariin, jotka siellä olivat tarjolla, sanoo Tarkka.

Tarkan mielestä hyvä asia on myös se, että Jarmo Korhonen ei jatka puoluesihteerinä, vaan uudeksi puoluesihteeriksi valittiin Timo Laaninen.

- Nyt tilanne näyttää luonnolliselta. Puoluesihteerin valinta tukee puoluejohtajan työtä. Mutta jos puoluesihteerinä olisi jatkanut erittäin kiistanalainen ja dominoimaan pyrkivä puoluesihteeri, se olisi vaikeuttanut puoluejohtajan toimintaa, sanoo Tarkka.

Keskustan käänteet kiinnostavat kaikkia

Keskusta on nyt huomion keskipisteenä, ja Jukka Tarkan mielestä tämä voi kääntyä vielä puolueen voitoksi.

- Yksi tärkeä tekijä on se, että keskusta on nyt mielenkiintoinen seurattava. Huomio kiinnittyy sinne, ja jos he hanskaavat tämän oikein, se voi kääntyä puolueen voitoksi, pohtii Tarkka.

- Palikat asettuivat puoluekokouksessa sellaiseen asentoon, että keskusta saattaa tästäkin selvitä. Puolueen tuhoa ja mahalaskua on ennustettu monta kertaa ja aina oltu väärässä, analysoi Tarkka.

Tarkka: Naisasia ei ratkaiseva, vaatetuspuheet täyttä hömppää

Jukka Tarkka ei usko Kiviniemen joutuvan tavallista kovempaan tulitukseen siksi, että hän on nainen. Ennennäkemättömiin paineisiin Kiviniemi joutuu muista syistä.

- Vaalikaudesta on näin vähän jäljellä, ja tässä vaiheessa joudutaan vaihtamaan pääministeriä. Yksi suurimmista puolueista joutuu vaihtamaan puheenjohtajaa, ja henkilö lähtemään hallituspestiin lyhyeksi määräajaksi. Tämä on se poikkeustekijä.

Tarkan mukaan keskustan uusi puheenjohtaja joutuu liikkuvaksi maalitauluksi joka tapauksessa. Muun muassa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma on piikitellyt Kiviniemen lausuntoja tuoreeltaan.

- Olisi keskustan johtoon noussut kuka tahansa kolmesta ehdokkaasta, olisi hän joutunut heti opposition hampaisiin ja arvosteltavaksi. En usko että sillä, että nyt valittiin Kiviniemi ja nainen, on mitään tekemistä kritiikin kovuuden kanssa, sanoo Tarkka.

Kiviniemen kritisointi on jossakin mittakaavassa alkanut jo myös keskustan piirissä. Keskustan puoluekokouksessa osa väestä oli kritisoinut sitä, että uudella puheenjohtajalla ei ollut kansallispukua, vaan kotelomekko.

- Tämä on lapsellista ja typerää, ja jos tällaiset asiat alkavat vaikuttaa politiikkaan, ollaan pahasti hakoteillä, tyrmää Tarkka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.