Mainos

Tarkka: Katainen osoitti puheenjohtajuutensa

Valtiotieteen tohtori Jukka tarkka arvioi tuoreeltaan Ilkka Kanervan jääntiä sairauslomalle ja puheenjohtaja Jyrki Kataisen lausuntoa, jonka mukaan Kanerva ei voi enää jatkaa.

Tarkan mukaan tässä taistelivat faktat ja tunnekysymykset. Katainen valitsi tarkan mukaan tunnetekijät ja teki tältä pohjalta oman, erittäin rajun poliittisen ratkaisunsa. Tarkka arvioi, että puheenjohtaja Kataisen lausunnot ennen kokoomuksen eduskuntaryhmän aamuista kokousta osoittavat sen, kuka on isäntä talossa. Kataisen asema puolueessa vahvistuu Tarkan mielestä tällä teolla huomattavasti.

Huomenta Suomessa vierailleen tohtori Tarkan mielestä Katainen ei halunnut tekstiviestikohua enää laajempaan keskusteluun puolueen sisällä.

Myöskin jatkuva julkinen riepottelu olisi saattanut vahingoittaa puoluetta. Tarkan mukaan Kataisen päätös puhdistaa nyt pöydän.

Uudeksi ulkoministeriksi Tarkka väläyttää Jyri Häkämiestä, mutta pitää myös mahdollisena, että kulisseista nousee joku yllätysnimi.

- Luultavasti ministerikandidaatit ovat sellaisia, joille ei tarvitse pitää etukäteen puhuttelua, Tarkka sanoo viitaten Kanervan ja Kataisen käymiin keskuteluihin ennen Kanervan ministerinimitystä.

"Hyvää jälkeä"

Tarkan mielestä Kanervan poliittinen ura ulkoministerinä on kaikesta huolimatta ollut hyvä. Hän on saanut ministeriössä aikaan ns. älyllisen ilmastonmuutoksen.

- Ministeriöstä on tullut väljä paikka, jossa asiat voidaan ajatella loppuun saakka eikä menneisyyttä tarvitse väistellä entiseen tapaan, Tarkka arvioi. Silminnähden tuohtunut professori oli kuitenkin pahoillaan siitä, että loistava poliittinen saavutus on tuhottu machoilulla ja teinimäisellä käytöksellä.

Tarkan mukaan Suomalaisen mokaamisen historia osoittaa kuitenkin, että mokaajat palaavat.

- Ei tämä välttämättä Kanervan uran loppua tarkoita, mutta uralle tulee jäähdyttelyvaihe, Tarkka arvioi.

Tekstiviestit eivät tuoneet uutta Kanervan tilanteeseen. Professorin mukaan Kanerva on kuitenkin asemassa, jossa naurunalaiseksi joutuminen ei ole ihmisen yksityisasia.

Tarkan mielestä poliitikot joutuvat tulevaisuudessa entistä tarkempaan syyniin yksityiselämänsäkin osalta.

Tiura: Harmillinen tilanne

Kansanedustaja Marja Tiura sanoo olevansa surullinen Ilkka Kanervan puolesta, mutta yhtyvänsä puheenjohtaja Kataisen päätökseen.

- Surullinen ja harmillinen tilanne. Kanerva on ollut hyvä ulkoministeri ja hoitanut muutoin tehtävänsä erittäin hyvin, mutta nyt hänen harkintakykynsä petti ja uskottavuutensa romahti.

Tiura uskoo, että Katainen varmasti pitkään harkinnut päätöstään

- Ei päätöksiä median (nostattaman kohun) perusteella tehdä, kokonaisuus tässä on ratkaissut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.