Mainos

Tarkka: Halonen höynäytti Vanhasen virheeseen EU-politiikassa

Tohtori Jukka Tarkan mielestä presidentti Halosen päätös pitää Suomen puhe EU:n ja Yhdysvaltain presidentin huippukokouksessa johti muut maat epäilemään Suomen pääministerin valta-asemaa.

Tohtori Jukka Tarkan mielestä presidentin asettuminen pääministerin edelle unionimaiden ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin huippukokouksessa on vahingoittanut Suomen pääministerin asemaa EU-yhteyksissä.

Tarkka kirjoittaa Turun Sanomissa presidentti Tarja Halosen "höynäyttäneen" pääministeri Matti Vanhasen vakavaan virheliikkeeseen juuri, kun unionin huipputasolla oli opittu, että kun Suomeen soitetaan, soitetaan pääministerin kansliaan. Halosen kaappaama rooli viestitti Tarkan mukaan muille, että Suomen pääministerin asema ei ehkä olekaan sellainen kuin miltä se oli alkanut näyttää. Presidentti piti kokouksessa minuutin mittaisen Suomen puheenvuoron pääministerin sijasta.

Episodi paljasti Tarkan mielestä pääministeri Vanhasessa valmiuden luopua perustuslaillisesta asemastaan presidentin pitämiseksi hyvällä mielellä. Halosesta se paljasti piirteen, joka ei ole yhtä yllättävä: kekkoslaisen halun ja kyvyn kerätä ja käyttää valtaa muita jallittamalla, Tarkka sivaltaa kirjoituksessaan.

Nykyistä perustuslakia ei Tarkan mukaan tarvitsisi muuttaa, jos sitä noudatettaisiin. Ongelmat aiheutuvat presidenttien vallanhalusta ja perinnesyistä: syvälle suomalaisuuteen iskostuneesta tavasta pokkuroida kaikkein korkeimmalle taholle ja halusta välttää kaikkea, josta presidentti voisi pahoittaa mielensä. Tarkan mielestä tulevien presidentinvaalien kaikilta ehdokkailta pitäisi vaatia poliittinen sitoumus jättää pääministerin asiat pääministerille ja keskittyä presidenttinä olemiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.