Mainos

Tarkista autosi ympäristöystävällisyys

Tuore automalli ei automaattisesti ole vanhempaa vihreämpi. Uusilla testeillä mitataan nyt autojen ympäristöystävällisyyttä entistä tarkemmin. EcoTestissä huomioidaan hiilidioksidipäästöjen lisäksi saastepäästöt, joita ovat muun muassa pienhiukkaset ja hiilimonoksidit.

Testeissä on huomattu muutamien automallien huonontuneen viimeisen viiden vuoden aikana. Vaikka hiilidioksidipäästöt laskisivat, voivat saastepäästöt kasvaa.

EcoTestissä on arvosteltu Euroopassa suosittuja automalleja yhdestä viiteen tähdellä. Ympäristöystävällisin auto saa viisi tähteä, tosin tähän ei yltänyt yksikään automalli. Syynissä ovat erityisesti ympäristöystävällisinä markkinoidut autot.

Testeissä huomioidaan muun muassa kaupunki- ja moottoritieajon sekä ilmastointilaitteiden vaikutus päästöihin. Vuosittain testataan noin 100 automallia, mukana on bensiini-, diesel-, hybridi- ja kaasuautoja.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen ei osaa sanoa, kumpi nykyään on parempi vaihtoehto: bensiini- vai dieselmoottori. Bensa-autot tuottavat vähemmän saastepäästöjä mutta enemmän hiilidioksidipäästöjä, koska polttoaineen kulutus on dieselautoja suurempi. Hän kuitenkin uskoo, että molemmat säilyttävät asemansa erilaisten autotyyppien markkinoilletulosta huolimatta.

Valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) muistuttaa, että autojen testaus ja teknologian kehitys eivät vääjäämättä tee autokannasta vihreämpää.

-Teknologia itsessään ei ole ihmelääke, jos se ei päädy kuluttajan käyttöön, Tynkkynen sanoo viitaten muun muassa citymaastureiden suosioon.

EcoTest mainostaa itseään puolueettomana testinä, joka tarjoaa suomalaisille kuluttajille kattavimmat tiedot. Testausta rahoittaa kansainvälisen autoliiton säätiö FIA Foundation, ja testit tehdään Saksassa.

Autoliiton Pasi Nieminen lupaa, että sivuille päivitetään jatkuvasti uudet testitulokset. Testituloksia tarjotaan myös autovalmistajille markkinointiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.