Tärkeä kapinallisjohtaja vapaaksi Sudanissa?

Alkutunnelmat Sudanin sissiryhmien välisistä neuvotteluista ovat olleet positiivisia. Sen sijaan sissien ja Sudanin valtion välisiä neuvotteluja joudutaan odottamaan jopa kuukausia.

Sudan on ilmoittanut vapauttavansa yhden Darfurin kapinallisjoukkojen tärkeistä johtajista, mikäli käynnissä olevat rauhaneuvottelut maan hallituksen ja kapinallisryhmien välillä tuottavat tulosta.

SLA-ryhmän johtajiin kuuluva Suleiman Jamous on ollut jo yli vuoden Sudanissa YK:n sairaalassa ja pidätettynä.

Iäkästä ja arvovaltaista Jamousia pidetään keskeisenä hahmona Darfurin riitaisten kapinallisten yhdistämiseksi. Jamous toimi SLA:n avustustoiminnan johtajana, ja hänen ansiokseen luetaan avustustoimitusten toimittaminen sadoilletuhansille ihmisille kriisialueella.

Viime viikolla 11 tunnettua rauhanaktivistia, mukaan lukien Etelä-Afrikan arkkipiispa Desmond Tutu, vaativat Jamousin vapauttamista. Amerikkalainen näyttelijä Mia Farrow meni vielä pidemmälle ja tarjoutui lähtemään YK:n sairaalaan Jamousin tilalle.

Haavisto tyytyväinen Darfurin sissien neuvonpitoon

Pekka Haavisto

Sudanin Darfurissa toimivien sissiliikkeiden tapaaminen Tansaniassa oli onnistunut, arvioi viikonvaihteen kokoukseen osallistunut kansanedustaja Pekka Haavisto tänään Helsingissä. Hän on toukokuusta lähtien avustanut YK:n ruotsalaista Darfurin-erityislähettilästä Jan Eliassonia rauhanneuvottelujen uudelleen käynnistämisessä. Kesä on vierähtänyt valmistelemalla YK:n ja Afrikan unionin AU:n järjestämää, Arushassa maanantaina päättynyttä tapaamista.

Valmistelutyön aikana matkareitit olivat Haaviston mukaan hyvinkin eksoottisia, sillä viestejä piti kuljettaa sisseille, joiden edustajia oli paitsi Darfurissa myös useissa Sudanin naapurimaissa kuten Tshadissa, Libyassa, Ugandassa ja Egyptissä, mutta myös Pariisissa ja Lontoossa.

Sukkulointi tuotti tulosta: kahdeksasta kutsutusta sissiryhmästä seitsemän saapui Arushaan. Yli 40 sissijohtajan saaminen paikalle oli kuitenkin haasteellista.

- Sinne tuotiin ihmisiä, joilla ei ollut passeja, tai joiden nimet eivät täsmänneet passeissa olleiden nimien kanssa. Mukana oli myös henkilöitä, joita Sudanin hallitus pitää terroristeina, Haavisto kertoi kuljetusongelmia muistellen.

Viime vuoden toukokuussa Nigerian pääkaupungissa Abujassa päättyneissä rauhanneuvotteluissa mukana oli kaksi sissiryhmää. Sen jälkeen ryhmät ovat pirstaloituneet ja tilanne ryhmittyminen välillä on äärimmäisen jännittynyt.

- Muistutin valmisteluvaiheessa, että kyse on ryhmistä, joiden jäsenet ovat vielä parisen kuukautta sitten yrittäneet ampua toisiaan tai pidättäneet toisiaan, Haavisto huomautti.

Välittäjät ulos

Järjestäjille tulikin yllätyksenä, kun pian neuvonpidon alkamisen jälkeen sissit pyysivät välittäjinä toimineita YK:n ja AU:n edustajia poistumaan paikalta ja jättämään osapuolet vääntämään kättä keskenään. Ja kolmen neljän päivän punnerruksen jälkeen yhteinen kanta oli löytynyt niin vallanjakoon, aseistukseen, maaomistukseen kuin siviilien auttamiseenkin.

Näistä asioista on tarkoitus neuvotella Sudanin hallituksen kanssa lähikuukausina.

- Oman arvioni mukaan Darfurin tilanteen rauhoittamiseksi tarvitaan sekä poliittinen rauhansopimus että erittäin hyvin valmisteltu rauhanturvaoperaatio, Haavisto summasi.

YK päätti alkukuusta lähettää Darfuriin 26 000 sotilasta ja poliisia. Haavisto on alusta lähtien toivonut, että Suomi osallistuisi Ruotsin ja Norjan tavoin operaatioon.

- Minusta olisi kohtuullista, että Suomi tekisi samankaltaisen päätöksen ja lähettäisi alueelle vaikkapa muutamia kymmeniä rauhanturvaajia. Tehtävä on vaikea ja vaativa, mutta se on myös tärkeä: eräänlainen lippulaiva YK:n ja AU:n väliselle yhteistyölle rauhanturvaamisessa, hän perusteli näkemystään.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat