Tarkastuskäynnin karu tulos: Kemissä lääketieteen opiskelijat työskentelivät sairaalassa ilman tarvittavaa ohjausta tai valvontaa

2:04
Katso video: Opiskelijoita koulutetaan koronatartuntojen jäljittäjiksi

Lapin aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystykseen Kemissä vuosi sitten keväällä. Tarkastuskäynti johti huomautukseen.

Aluehallintovirasto antoi perjantaina huomautuksen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille ja Mehiläiselle siitä, että lääketieteen opiskelijat olivat työskennelleet päivystyksessä ilman riittävää valvontaa ja ohjausta. Lisäksi päivystysyksikössä ei ollut laillistettua lääkäriä, jonka tehtäviin kuuluu vastata yksikön kokonaisuudesta.

Lapin aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystykseen keväällä 2019 yhdessä Valviran asiantuntijoiden kanssa.

Tarkastuskäynnin syynä olivat aluehallintovirastolle tulleet ilmoitukset. Ilmoitusten mukaan Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalla työskenteli lääketieteen opiskelijoita ilman asianmukaista ohjausta ja valvontaa.

Opiskelijat tekivät puolet vuoroista

Akuuttiklinikan vuorolistan mukaan puolet vuoroista oli lääketieteen opiskelijoiden tekemiä aikavälillä 18.6.2018–12.5.2019.

Aluehallintoviraston mukaan osuus on suuri, etenkin kun huomioidaan, että kyseessä on erikoisaloihin jakamaton perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan lääketieteen opiskelijoiden toimiminen lääkärin sijaisina tulisi olla tilapäistä sen sijaan, että päivystysyksikön toiminta nojautuu opiskelijatyövoimaan.

Neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija voi toimia lääkärin tehtävässä laillistetun lääkärin johdon ja valvonnan alaisena erikoissairaanhoidon toimintayksikössä. Päivystävän lääkärin tehtävässä toimimisen edellytyksenä on lisäksi, että hänellä on laillistetun lääkärin välitön johto ja valvonta.

Akuuttiklinikan vuorolistasta kävi ilmi, että akuuttiklinikalla on ollut tilanteita, jolloin kaikki päivystävät lääkärit ovat olleet lääketieteen opiskelijoita. Tällöin opiskelijoiden ohjaajana on toiminut päivystävä kirurgi tai anestesialääkäri, jotka eivät ole työskennelleet konkreettisesti akuuttiklinikalla. Aluehallintoviraston mukaan tämä ei täytä vaadittua ohjaus- ja valvontatarvetta.

Toimintatapoja muutettu

Selvityksistä käy ilmi, että akuuttiklinikan toimintatapoja on korjattu lain mukaisiksi. Akuuttiklinikalla ei enää työskentele neljän vuoden opinnot suorittaneita lääketieteen opiskelijoita ja akuuttiklinikalla työskentelevät opiskelijat eivät enää työskentele klinikalla ilman laillistetun lääkärin ohjausta ja valvontaa.

Aluehallintovirasto painottaa, että sairaanhoitopiirillä on kuntalaissa säädetty velvollisuus aktiivisesti seurata palvelujen laatua ja määrää sekä sitä, toteutuvatko ne vaatimusten ja tarpeen mukaisesti. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja