Tarkastajilta runsaasti moitteita Vantaan sähkötyöhankinnoista

Tarkastusraportti vahvistaa, että Vantaan kaupungin sähkötyöostoissa on suosittu kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen ystävän yritystä. Tarkastajien mukaan heidän tekemissään haastatteluissa ei kuitenkaan käynyt ilmi, että Mäkisellä itsellään olisi ollut roolia hankinnoissa.

MTV Uutiset kertoi helmikuussa kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen (kok.) vallankäytöstä Vantaalla. Samalla kerrottiin hänen ystävyyssuhteestaan kaupungin luottosähköyhtiön omistajaan. Kaksi viikkoa sitten MTV uutisoi, että Vantaa oli käyttänyt eräänlaista näennäiskilpailutusta ja suosinut ostoissaan Takuusähkö-ja E-sähkö-yhtiöitä. 

Vantaan kaupungin tilakeskuksen sähkötyöhankintojen tarkastuksessa on löytynyt runsaasti huomautettavaa.

Tarkastajat kävivät läpi kaupungin ja sen konserniyhtiöiden sähkötyöhankintoja viimeisen kuuden vuoden aikana. Tarkastelussa oli sekä ennakoimattomiin, pienempiin korjauksiin liittyviä puitesopimustöitä että urakoita.

Tarkastajat kiinnittivät huomiota muun muassa puitesopimuksen noudattamatta jättämiseen, hankintalain käyttämättä jättämiseen, epämääräisiin laskuihin, hankinta-asiakirjojen puuttumiseen ja puutteelliseen valvontaan. 

Haastatteluissa työntekijät ovat kertoneet suosineensa Takuusähköä, koska "se on ollut vakiintunut tapa tilakeskuksessa". 

"Mäkisellä ei roolia"

Tarkastajat eivät löytäneet näyttöä siitä, että kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Tapani Mäkisellä olisi ollut roolia hankinnoissa tai kilpailuttamisessa. 

Tarkastajien tekemissä haastatteluissa ei myöskään käynyt ilmi, että kaupungin henkilöstö olisi saanut henkilökohtaista hyötyä yritysten suosimisesta. 

Sähkötöiden osalta tarkastuksessa haastateltiin Mäkisen lisäksi kaupungin tarkastusjohtajaa ja kahdeksaa tilakeskuksen työntekijää. 

Näennäiskilpailutusta

MTV Uutiset kertoi kaksi viikkoa sitten, että Vantaan tilakeskus on harrastanut eräänlaista näennäiskilpailuttamista sähkötöissä. Tarkastelussa oli vuosien 2011-2013 puitesopimuskausi. 

Puitesopimukseen oli valittu suuri määrä yrityksiä, mutta käytännössä ostot keskitettiin kahdelle yritykselle. Edullisimmilta yrityksiltä ei ostettu lainkaan tai hyvin vähän. 

Myös tarkastajat kiinnittivät huomiota samaan asiaan jo kauden 2009-2011 osalta. He ihmettelevät raportissaan, mitä hyötyä kilpailutuksesta ylipäätään oli. 

Lisäksi tarkastajat puuttuvat meneillään olevaan sopimuskauteen. Viime vuonna alkaneella kaudella työt pitäisi sopimuksen mukaan ensisijaisesti tilata Johtomiehet Oy:ltä. Tarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi, että kyseiseltä yritykseltä ei ole edes kysytty, olisiko heillä halukkuutta tehdä töitä. 

"Olisi pitänyt noudattaa hankintalakia" 

Kun viime vuonna voimaan tullutta sähkötöiden puitesopimusta laadittiin, kaksivuotisen kauden työmääräksi arvioitiin vain 3000 tuntia, arvoltaan 100 000 euroa.

Näin hankinnan arvo jäi alle 150 000 euron kynnysarvon, eikä siitä tarvinnut tehdä kansallista hankintailmoitusta. Tilakeskus pyysi tarjoukset vain kouralliselta yrityksiä. 

Töistä maksettiin kuitenkin jo ensimmäisen vuoden aikana yli 400 000 euroa. 

Tarkastajien mukaan hankinta olisi tullut kilpailuttaa hankintalain mukaisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat