Tarjolla tyhjiä laareja – kurkuista pulaa useissa kaupoissa

Kotimaisista kurkuista on viime päivinä ollut pulaa useissa ruokakaupoissa.

Joissakin Keskon ja SOK:n kaupoissa on asiakkaiden mukaan jouduttu myymään suomalaista kurkkua kaipaaville ei-oota

Keskolta kerrotaan, että kurkkupulan takana ovat alhaiset tuotantomäärät.

– Talvella kurkkuja tuotetaan pienellä teholla, ja jos kolmella tai neljällä isolla viljelijällä ei ole tuotantoa, kysynnän ja tarjonnan tasapaino horjahtaa heti, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Jalkanen kertoo, että liitolle on myös tullut ilmoituksia paikoittaisesta kurkkupulasta. Tilanne ei kuitenkaan ole millään tavalla dramaattinen.

– Vaihtelut tarjonnassa ovat täysin normaaleja, Jalkanen sanoo.

Kurkkuja viljelevän Närpiön vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka kertoo, että kurkkujen tuotanto saattaa talvisin notkahtaa hetkellisesti, kun isot viljelijät vaihtavat vanhat kurkuntaimensa uusiin.

Taimet pitää Skullbackan mukaan vaihtaa kahdentoista viikon välein, ja uuden sadon kypsyminen kestää kolme viikkoa. Jos muutama iso toimittaja päättää vaihtaa taimiaan samaan aikaan, näkyy se heti kauppojen kurkkulaareissa koko valtakunnan tasolla.

–Nämä ovat näitä alan haasteita, että toiminta on harvoin tasapainossa. Sitä pitäisi mielestäni synkronisoida paremmin, Skullbacka sanoo.

Sekä Skullbacka että Kauppapuutarhaliiton Jalkanen vakuuttavat, että kurkkupula jää lyhytaikaiseksi.

Vaihtelut ovat nopeita myös toiseen suuntaan, joten ensi viikolla kaupoissa saattaa kurkuista olla jo runsaudenpulaa.

– Kevättä kohti kun mennään, niin tuotantomäärä kasvaa koko ajan, Jalkanen lupaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat