Mainos

Tarjoaako Tuomioja Venäjälle neuvotteluapua Ukrainan kriisiin?

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa tänään iltapäivällä. Tapaamisen aiheina ovat Ukrainan tilanne ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset.

Keskusteluissa voi nousta esiin Suomen halu osallistua jotenkin Ukrainan kriisin neuvotteluratkaisuun. Keskusteluja on muutenkin ounasteltu liennyttävän sävyisiksi. Venäjän viime päivien puheenvuorot ovat jossain määrin viitanneet tähän suuntaan.

Esimerkiksi syyskuun lopulla Lavrov peräänkuulutti "Reset 2.0:aa" suhteisiinsa Yhdysvaltain kanssa. Kommentti viittaa viiden vuoden takaiseen ilmaisuun, jossa Yhdysvallat ja Venäjä lupasivat painaa"reset-nappia" ja yrittää nollata maiden välille kasaantuneet ongelmat.

Tästä huolimatta Venäjän Ukraina-linja on tuskin muuttunut radikaalisti. Venäjä on jo saavuttanut Ukrainan kriisissä useita itselleen kriittisen tärkeitä asemia: Krimin niemimaa ja samalla Mustanmeren laivaton tulevaisuus on Venäjän näkökulmasta turvattu. Ukrainan lähentyminen Euroopan unioniin ja Natoon on käytännössä pysäytetty pitkäksi aikaa. Venäjällä on myös vahva ote Itä-Ukrainaan.

Nyt saattaakin olla Venääjän näkökulmasta hyvä aika alkaa pikkuhiljaa tavoitella jälleen normaaleita suhteita ja normaalia kaupankäyntiä Euroopan ja Yhdysvaltain kanssa.

Tuomiojan vierailulla on myös toisentyyppinen syy: Hänen kirjansa Häivähdys punaista ilmestyy tänään venäjäksi, ja Tuomioja osallistuu kirjan julkaisemistilaisuuteen sekä Suomen suurlähetystössä järjestettävään historiaseminaariin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.