Mainos

Tarja Halosesta tasavallan presidentti

Suomen uusi presidentti Tarja Halonen on astunut virkaansa. Oikeustieteen kandidaatti Tarja Kaarina Halonen on Suomen yhdestoista presidentti. Hän antoi juhlallisen vakuutuksen eduskunnalle puoliltapäivin alkaneessa virkaanastujaistilaisuudessa.

Virkaanastujaispuheessaan Halonen korosti edelleen haluaan olla koko kansan presidentti. Hän aikoo pitää Suomen ensimmäisenä naispuolisena presidenttinä esillä sukupuolten välistä tasa-arvoa, mutta myös uuden perustuslain esille tuomaa laajempaa tasa-arvokäsitettä. Väistyvä presidentti Martti Ahtisaari korosti tilaisuudessa yhteisvastuun merkitystä. Hän muistutti, että laman pahin jälkilasku, kasvavan köyhyyden ja syrjäytymisen ongelma on edelleen ratkaisematta.

Väistyvä ja tuleva presidentti kunniakomppanian edessä

Presidentti Martti Ahtisaari tarkasti ennen tilaisuuden alkua kunniankomppanian eduskuntatalon edessä. Kunniankomppanian tarkastusta seurasi myös tuleva presidentti Tarja Halonen.

Halonen sai presidentinvaalien toisella kierroksella helmikuun alussa 51,6 % annetuista äänistä. Virkaanastujaisjuhlaa vietetään Presidentinlinnassa Helsingissä. Puolen päivän jälkeen alkavat juhlallisuudet katkaisevat liikenteen lyhyeksi ajaksi joillakin Helsingin keskustan kaduilla. Uusi ja vanha presidentti tervehtivät kansaa Linnan parvekkeelta noin kello 13.

Presidentinvaihdokseen liittyvät juhlallisuudet ovat päättyneet presidentinlinnassa noin kello 15.00. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi siirtyvät iltapäivän aikana presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen.

Kansa juhli presidenttiä

Presidentinvaihtoseremonia keräsi keskiviikkona puoliltapäivin eduskuntatalon ympäristön kadunvarret täyteen väkeä. Sekä väistyvä presidentti Martti Ahtisaari että uusi tasavallan presidentti Tarja Halonen tarkistivat vuorollaan kunniakomppanian parlamentin edessä. Vallanvaihtorituaalia seurannut eläkeläinen Vilho Kukkonen Helsingistä kertoi luottavansa siihen, että Halosesta tulee maalle loistava, ulkopolitiikan hallitseva presidentti.

-Paljon on valiteltu Halosen kirkosta eroa ja avoliittoa, mutta sehän on vanhanaikaista sellainen puhe, Kukkonen sanoo. Kukkonen uskoo, että Halosen avopuolisosta Pentti Arajärvestä tulee sivistynyt ja edustava "maan isä". Kokkolasta kotoisin oleva Pentti Vihervuori uskoo myös Halosen onnistuvan tehtävässään. -Halonen on iloinen persoona, joka ajaa vähemmistön asioita ja puhuu hyvinvoinnin puolesta, Vihervuori sanoo. Vihervuoren mielestä on hienoa, että uuden vuosituhannen kunniaksi maalle on saatu naispresidentti. Vihervuori myöntää, ettei hänen kotiseudullaan kuitenkaan olla välttämättä samaa mieltä maakunnan oman pojan Esko Ahon hävittyä vaalit. Niin kovasti Ahosta yritettiin Keski-Pohjanmaalla presidenttiä tehdä.
-Meilläpäin oli vaikeaa löytää jopa Halosen vaalimainoksia kampanjan aikana, Vihervuori kertoo.

Uuden aikakauden tuntua


Helsingistä kotoisin oleva Rauha kehuu tyylikkäässä mustassa viitassaan vallanvaihtoseremoniaan astellutta Halosta vuolaasti.

-Hän on niin kaunis ja edustavan näköinen ja huomioi aina kaikki ihmiset, Rauha sanoo. Rauhan mielestä vallanvaihdossa olisi ollut huomattavasti arkisempi tuntu, jos presidentiksi olisi valittu Halosen sijasta Aho. Naisenergiaa Helsingin Kalliosta edustavat Liisa, Raija ja Anneli suorastaan hehkuvat innosta koleassa kevättalven säässä. Uuden vuosituhannen aloittaminen naispresidentin johdolla tuntuu kolmikosta ykskantaan "ihanalta", joskin mukana on myös pientä haikeutta.
-Nyt ei Tarjaa enää näe Kallion kahviloissa eikä Kaivopuiston konserteissa, Raija huokaa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.