Mainos

Tarja Halonen EU-kokouksiin Ahtisaaren tavoin

Tuleva presidentti Tarja Halonen (sd.) aikoo osallistua Euroopan unionin huippukokouksiin Martti Ahtisaaren tavoin. Halonen osallistuu todennäköisesti jo maaliskuussa työllisyysasioihin keskittyvään huippukokoukseen Lissabonissa.

-Huippukokouksiin otan osaa sen, mitä presidentin tehtäviin kuuluu, Halonen sanoi tänään. Halonen kävi Brysselissä kiittämässä Suomen edustustoa puheenjohtajuuden eteen tehdystä työstä. Sen jälkeen hän hyvästeli ulkoministerien kokouksen yhteydessä monivuotiset kollegansa.

Lissabonin huippukokoukseen maaliskuun lopulla Halonen sanoo osallistuvansa, mikäli kokouksessa käsitellään turvallisuus- ja puolustusasioita. Halosen mukaan Portugalista on viestitetty hänelle, että Lissabonin kokous ei ole pelkkä työllisyyskokous.

-Olen huomannut sen, Halonen totesi. Halosen mielestä huippukokouksessa presidentin kannalta tärkein tilaisuus on valtiopäämiesten päivällinen, joka tarjoaa mahdollisuuden epäviralliseen keskusteluun. Halosen mukaan kokousten loppupäätelmien teko kuuluu pääsääntöisesti pääministerille ja ulkoministerille.

Halonen ei ottanut täsmällistä kantaa siihen, kuka johtaa Suomen valtuuskuntaa EU:n hallitusten välisessä konferenssissa tai laajentumisneuvotteluissa. Asia on Halosen mukaan kesken. Halonen viittasi pohjana olevan presidentti Martti Ahtisaaren näkemyksen, jonka mukaan molemmat ovat ulkoministerille kuuluvia tehtäviä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.